Sinüzit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?
Nezle veya grip gibi hastalıklardan sonra sinüslerinizde bir tahribat meydana gelir. Kişide burnun tıkanması – geniz akıntısı ve gözün çevresinde ağrılı bir rahatsızlık bırakır. Bu durum sinüzit olarak adlandırılır. Toplumumuzda oldukça sık görülen bir hastalıktır.
Sinüsler ne işe yarar?
Alın, burun, şakak ve göz çevresinde bulunan hava boşluklarına sinüs denir. Sinüslerin büyüklükleri değişiktir. Sinüsler burun içinin nemlenmesini sağlar, solunum sırasında solunum yolunun ısınmasını sağlar. Burun etlerinin ve burun iç mukozasının şişme sonucu burun ve sinüsler arasındaki boşlukların hava akımı bozulur. Yeterli hava akımı olmayınca sinüslerde mikroplor çoğalmaya başlar ve sinüsler iltihaplanır. Bu duruma sinüzit adı verilmektedir.
Sinüzit belirtileri nelerdir?
Soğuk algınlığına yakalananlar kişilerin ve alerjik rinit gibi durumlardan sonra sinüzit meydana gelebilir. Grip, nezle gibi hastalıklar bir hafta on günden fazla sürerse meydana gelebilir. Bazı insanlar sinüzite daha yatkındırlar.
Sinüzit rahatsızlığı özellikle başta, gözde ve yüzde ağrıya neden olur.
Hafif bir baş ağrısı yoktur. Zonklayıcı tipte bir baş ağrısı vardır.
Günlük hayatta oturup kalkarken, eğildiğimizde, ağır cisimler kaldırırken ağrının şiddeti artabilir. Bu hareketleri yaparken sinüslerin içinde basınç yükselir ve ağrı hissederiz.
Ağrıyan alanlara elimizle bastırdığımızda yine ağrıların şiddetinin arttığını görürüz. Bu tip ağrıların hissedildiği sinüzit türü akut sinüzittir.
Sinüzitin sık görülen belirtisi burun akıntısıdır. Akıntılar genellikle sarı yeşil renktedir, ilerleyen günlerde bronşite neden olabilir. Koku almakta güçlük çekeriz, Diş ağrısı gibide hissedilebilir. Kendimizi tamamen halsiz hissederiz ve hasta hiçbir şey yapmak istemez. Ateşi normalden daha yüksektir.
Sinüzit Tedavisi
Akut sinüzit varsa 10 gün antibiyotik tedavisi gerekebilir. Doktora başvurmak gerekir. Burun damlaları da tedavide kullanılabilir.