Çocuk Gelişimi

Ses Kısıklığı çocuklarda neden olur?

Ses kısıklığı problemi, sesin kötü kullanımı sonucunda gelişebileceği gibi, ses tellerinde lezyon, nodül, polip ve kist gibi oluşumlara sebebiyet verebilir. Ses kısıklığı çocuk gelişiminde anne babaların karşılaşabilecekleri bir problemdir.

Ses kısıklığı nedir?

Seste anormal değişikliklerin olması durumudur. Anormal değişimler ses tellerinde oluşan bozukluklar nedeniyle olur. Sesteki bozulmalar akut ve kronik olarak gelişebilir. Kronik ses kısılmaları genellikle fonksiyonel problemlere bağlı olurken akut ses kısılmaları gırtlaktaki iltihaplanmalardan kaynaklanır.

Ses kısıklığının nedenleri

  • Viral enfeksiyonlara bağlı olarak oluşabilir.
  • Gırtlak reflüsü sonucu çocuklarda kısık ses olabilir. Çocukta öksürme ve boğaz temizleme normalden fazla ise gırtlak reflüsü olma ihtimali düşünülebilir.
  • Sesi kötü kullanmak da kısıklığa neden olabilir. Bir yerden başka bir yere yüksek sesle seslenmek, oyun sırasında oyuncakların ses taklidini fazlaca ve sesli olarak yapmak, spor yaparken aşırı konuşmak ve bağırmak gibi nedenler ses kısıklığına neden olabilir.
  • Kimyasal gazlara fazla maruz kalmak, psikolojik nedenler, sigara kullanımı, kusmalar, akciğer hastalıkları, larenjit ve alerjik reaksiyonlar ses kısıklığına sebep olabilir.
  • Ses tellerindeki nodüller, polip, kist ve lezyonlar neden olabilir?
  • Çocuklarda ergenlik döneminde vücutta olan değişiklerin yanı sıra seste de değişikler olur. Ergenlik dönemi bittiğinde sesteki bu değişimlerin hala devam ediyorsa bu bir problem olarak kabul edilir. Ergenlikte görülen bu probleme mutasyonel falsetto denir. Bu duruma yüksek perdeden ses kullanan erkek ergenlerde daha sık rastlanır.

Ses kısıklığında ne yapılır?

Eğer ses kısıklığı 1 haftadan daha uzun sürüyorsa daha fazla beklemeden tedavi için hekime başvurulması gerekir.

Çocuklarda ses kısıklığı tedavisi nasıl olur?

Tedavide ses cerrahisinden ziyade ses terapisi tavsiye edilmektedir.  Bu terapinin alanında uzman ses terapistleri tarafından verilmesi gerekir. Ses terapisi, ses üretimi için gerekli uygun perde, ses yüksekliği ve kalite sağlamaya yönelik egzersizleri kapsamaktadır.

Tedavide ses terapistinin yanında kulak burun boğaz doktoru ve dil-konuşma terapisti yer almalıdır. Bu şekilde tedavi, multidisipliner bir yaklaşımla daha etkin gerçekleştirilmiş olur.

Lale

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu