Kadın Sağlığı

Şankroid

Cinsel ilişkiyle-temasla bulaşan bir enfeksiyondur. Enfeksiyona neden olan etken,  gram negatif ve hareketsiz bir basil olan Haemophilus Ducreyi’dir.  Yumuşak şankır (ulcus molle) ismi ile de bilinir.

Gelişmekte olan ülkeler daha sık görülür. Erkeklerde kadınlara oranla 5-10 kat daha fazla görülür ve HIV (AIDS’e neden olan virüs) bulaşmasını kolaylaştırır.  Etken vücuda açık yaraların olduğu cilt ya da dokulardan girer. Birden fazla cinsel eşi olanlar (cinsel ilişki yaşayanlar), uyuşturucu madde kullananlar ve seks işçilerinde görülme sıklığı daha fazladır.

Şankroid’in Belirtileri

Haemophilus Ducreyi vücuda girdikten 4-7 gün sonra, genital (üreme organları) bölgede bir papül (su dolu kabarcık) olarak başlar ve 48 saat içinde yaraya (püstülleşerek ülsere) dönüşür. Aynı anda çok sayıda ve değişik evrelerdeki yaralar (lezyonlar) bir arada görülebilir.  Ülserler yüzeyel olup sınırları belirgin değildir, ancak ağrılıdırlar. Hastaların %50’sinde lenf bezlerinde büyüme görülür. Aynı yerde enfeksiyonun tekrarlama olasılığı %10’dur.

Şankroid’in Tanısı

Hastalık belirtileri ile sıklıkla, Herpes (üreme organlarında uçuklar) ve Sifiliz (frengi)’e benzer, bu nedenle ayırıcı tanı önemlidir. Gram boyama ve kültür tanı amaçlı kullanılabilir.

Şankroid’in Tedavisi

Tedavide sıklıkla penisilin ve benzerleri kullanılır.

Gebelikte Tedavi, Şankroid’in gebelikte olumsuz etkileri bildirilmemiştir. Kullanılacak ilaçların yan etkisi olabileceği için alternatif tedavi seçenekleri önerilir.

Cinsel eşin tedavisi, belirtiler başladıktan sonraki 10 gün içinde, hasta ile cinsel ilişki yaşayan cinsel eş ya da eşler muayene edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Şankroid’in Tedavisi sonrası takip

Şankroid tedavisi başladıktan sonraki 3-7 gün içinde hastalar tekrar değerlendirilmelidir.

Kadınlara iyileşmenin 2 haftadan uzun sürebileceği ve eş tedavisinin gerekliliği açıklanır. Tedai boyunca kondom kullanılması bulaşmaya engel olamayacağı için cinsel ilişki yasaklanmalıdır.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu