Sağlıklı Beslenme Pramidi
Yaşamın her döneminde dikkat edilmesi gereken düzenli ve dengeli beslenmek sağlıklı bir yaşam için dolayısıyla sağlıklı bir gebelik için çok önemlidir. Sağlıklı beslenme pramidi nin en altında en çok tüketilmesi gereken besinler yukarıda da en az tüketilmesi gereken besinlere göre şekillenmesi karbonhidratlar, mineraller ve vitaminler, proteinler ve yağlar sıralanmıştır. En alt katmandan başlayarak neler olduğuna bakalım.
Karbonhidratlar: Sıklıkla tüketilmesi gereken besinler arasında yer alan karbonhidratların içerisinde, ekmek makarana, tahıllı ürünler, kuru baklagillerde yüksek oranda bulunur. Karbonhidratlar grubunda yer alan şeker üç grupta toplanır. Çay şekeri olarak bildiğimiz sakkaroz, meyve şekeri olarak olan fruktoz ve süt şekeri olan laktoz olarak ayrılıyor. Karbonhidratlardan sağlanan gereken günlük enerjinin %50-60’ının alınması gerekir. Burada önemli olan ağırlıklı karbonhidrat tüketilmesidir. Yanında tüketilecek besinlere bağlı olarak günlük porsiyon 6-11 arasında değişir.
Mineraller ve vitaminler: Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan vitamin ve minerallerin hücrenin korunmasını sağlayan, sağlıklı cilt, diş, kemik oluşumunu sağlamlaştıran vücudun tüm dengesini sağlayan vitamin ve mineraller arasında sebze ve meyveler bulunur. Kalp ritmini, kan basıncını, vücudun tüm sıvı dengesini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Günlük 3-5 porsiyon arasında değişen porsiyonlar halinde tüketilmleidir.
Proteinler: Kas dokusunun güçlenmesini büyük oranda sağlayan vücudun kalori yakıcı kısmı olan proteinler vücut için çok önemlidir. Et, süt ve süt ürünlerinden başka yumurta, baklagillerde de yüksek oranda protein bulunur. Proteinler günlük tüketilmesi gereken porsiyon miktarı yanında tüketilecekler bağlı olarak 2-3 arasında değişir.
Yağlar: Çok az tüketilmesi gereken besinlerden yağlar vitaminleri taşımaları açısından çok önemlidir. Sıvı ve katı yağlardan oluşan bu gruptan tüketilmesi gereken miktar enerjinin %25-30’unu karşılayacak kadar olmalıdır. Peynir, yumurta ve kuruyemiş gibi besinlerde bulunan yağlar günlük yağ ihtiyacımızı fazlasıyla karşılamaktadır.
Su: Son olarak su gün içerisin de tüketilmesi gereken 2,5-3 litre su hayati önem taşımaktadır. Gün içinde tüketilen sıvı içekler meyve suları, kahve çay, soda, asitli gibi sıvı içecekler asla suyun yerini tutmaz. Vücut ısısını kontrol altında tutmak, besinlerin sindirimini sağlamak gibi çok önemli bir rolü vardır. Gebeliğin sağlıklı geçmesi için su tüketimine normal zamanlardan daha çok dikkat edilmelidir.
Sağlıklı bir yaşam dolayısıyla sağlıklı bir gebelik yeterli, düzenli ve dengeli beslenmeyle mümkündür. Yanlış beslenme gebelik sırasında olmazsa doğumdan sonra hem annede hem de bebekte çok büyük sağlık problemlerine yol açar. Bebeğin sağlığı annenin sağlıklı olmasına bağlıdır. Bedensel ve zihinsel faaliyetlerimiz yediklerinizle doğru orantılıdır. Düşünme, kavrama ve hafızayla ilgili problemlerin çoğu yanlış beslemeden kaynaklanabilir. Halsizlik, yorgunluk, hafıza zayıflığı gibi problemler beslenme yanlışlıklarından kaynaklanır. Sağlıklı ve huzurlu bir gebelik geçirmeniz dileğiyle…
Selin