Rektovajinal Fistül, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Bağırsağın son kısmı (rektum) ile vajina arasında bağlantı yani delik olması durumu rektovajinal fistül olarak adlandırılır. Rektovajinal fistülün varlığında rektumdaki dışkı vajinaya geçer.
Rektovajinal fistül nedenleri
Rektovajinal fistüllerin oluşma nedenleri arasında doğum, doğumla ilişkili cerrahi işlemler ve doğuma bağlı travmalar ilk sırada gelmektedir. Histerektomi (rahmin alınması ameliyatı) ve vajinaya yakın organlarla ilgili yapılan cerrahi işlemler sonrasında rektovajinal fistül meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerin yanı sıra bağırsak hastalıkları (crohn hastalığı), radyoterapi, inflamatuar ve bazı kanserler de rektovajinal fistüle neden olabilir.
Rektovajinal fistülün belirtileri
Rektovajinal fistülün nedeni ve büyüklüğüne bağlı olarak belirtisi değişiklik gösterir. Delik küçük olduğunda durumun farkına varmak güç olur.
- Vajinadan gaz gelmesi
- Vajinadan dışkı gelmesi
- Vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesi
- Sıklıkla vajinada iltihaplanma (vajinit) olması
- Gaz veya dışkı kaçırma
- İdrar kaçırma
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
Rektovajinal fistülün tanısı
Rektovajinal fistül tanısı için makattan mavi boya verilerek vajinaya yerleştirilen gazlı bezin boyanıp boyanmaması incelenir. Vajina ile rektum arasında bağlantı olması durumunda vajinadaki bez boyanacağından rektovajinal fistül teşhisi koyulur.
Rektovajinal fistülde tedavisi
Bu hastalarda altta yatan sorunu tedavi etmek gerekir. Daha çok iltihabi bağırsak hastalığı olan kişilerde bu durumun temelinde yatan sorun tespit edilerek tedavi etmek gerekir. Kesin tedavisi cerrahidir. Ameliyatın anüs ve vajina yoluyla, bazen de karın yoluyla yapılması gerekebilir.
Mercan Bozkurt