Kadın Sağlığı

Rahim iltihabı nedir?

Rahim iltihabı, üreme çağında ve cinsel yaşamı  aktif olan kadınlarda karşılaşılan bir enfeksiyondur. Birçok farklı şekilde belirti verir. Karın bölgesi ve kasıkta ağrı, adet dönemi dışında kanama oluşması, vajinal akıntı, ateş, kusma en önemli belirtilerindendir.

Cinsel yaşamın aktif olması rahim iltihabının oluşabilmesi için gereklidir. Rahim iltihabı jinekolojik muayene sonucunda anlaşılır. Nedeni bulunmayan kanama ve ağrılar önemsenmelidir. Yaşamlarında bir kez de olsa  çoğu kadın rahim iltihabını yaşar. Cinsel yaşamı aktif olan kadınların tüpleri ve yumurtalıklarında görülebilecek bakteriyel bir hastalık üreme çağında oluşabilecek bir sorundur.

Rahim iltihabı neden olur?

  • Korunmasız cinsel ilişkide bulaşabilecek HPV ve HIV virüsleri
  • Lateks maddesine (prezervatiflerde bulunur) alerjisi olunması halinde
  • Vajinal enfeksiyonlar

Rahim iltihabı tedavisi

Rahim iltihabı bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan antibiyotik tedavisi uygulanır. Bakteri varlığında antibiyotik tedavisi, virüs varlığında antivirüs ilaçlarla tedaviye başlanır.

Rahim iltihabı tedavisinde genellikle ilaç tedavisi etkili ve yeterli olur. Ancak ileri derecede sorun olması halinde dondurma, yakma ya da lazer tedavisi gerekebilir. Bu tedaviler uygulanması durumunda yaklaşık 2-3 ay cinsel ilişki yasaklanır. Eğer cinsel yolla bulaşan bir etken ise mutlaka cinsel partner de tedavi edilmelidir. Tedavi bitip iyileşme sağlanan zamana kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir. Her hastalıkta olduğu gibi bu durumda da erken teşhis önemlidir. Ne kadar erken fark edilirse tedavisi de o kadar kolay ve kısa olur.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu