Rahim içi Yapışıklık (İntrauterin Sineşi-Asherman Sendromu)
Rahim içi yapışıklık; Asherman Sendromu, sineşi veya adezyon olarak da bilinmektedir. Rahim içi yapışıklıklar rahim boşluğunun tamamında veya bir kısmında görülmekle birlikte boşluğun kapanması, tıkanması durumudur. Hastalığı ilk kez Dr. J.G.Asherman “travmatik amenore” adıyla tanımlamıştır.
Hafif yapışıklıklarda rahimin ön ve arka duvarları arasında birkaç yerde yapışıklık varken ileri yapışıklıklarda rahim duvarlarının tamamı yapışıktır. Hafif derecedeki yapışıklıklarda kadın adet görmeye devam eder ancak adet kanaması biraz azalmış olabilir. Ancak yapışıklıklar gebe kalma ihtimalini azaltabilir veya düşüklere neden olabilir.
İçindekiler
Rahim içi Yapışıklığa Neden Olan Durumlar
- Sık sık kürtaj yaptırmak
- Rahim içine yapılan müdahaleler
- Şiddetli enfeksiyonlar
Rahim içi Yapışıklık Belirtileri Nelerdir?
- Adet kanamasının azalması
- Adet görememe (amenore)
- Gebe kalamama
- Tekrarlayan düşükler
Rahim içi Yapışıklık Tanısı Nasıl Konur?
Tanı için histerosalpingografi (rahim içine ilaç verilerek film çekilir), ultrasonografi (rahim içine su verilerek yapılır) veya historoskopi (rahim içine kamera ile bakılır) yöntemleri kullanılır.
Rahim İçi Yapışıklıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim içi yapışıklıkların tedavisinde histereskopi uygulanır ve yapışıklıkların kesilmesi amaçlanır. Hafif yapışıklıklarda ameliyat kısa sürer ve kolayca yapılır ancak ileri yapışıklıklarda ameliyat sırasında rahim duvarının delinme riski vardır. Ameliyat sonrasında tekrar yapışmayı önlemek amacıyla ilaç tedavisi de uygulanabilir.
Büşra Yağcı