Cilt Bakımı

PRP Nedir? PRP Nasıl Uygulanır?

Trombositten Zengin Plazma Tedavisi (PRP)

Trombosit adı verilen kan hücreleri, vücuttaki hasarlı dokuların onarımında ve bu yapıların doğal haline dönüşümünde etkili olan büyüme faktörlerini yapısında bulundurmaktadır. Dokularda herhangi bir hasar oluştuğunda bu kan hücreleri hasarlı bölgedeki onarımı gerçekleştirirler.

Trombositten zengin plazma tedavisinde kişiden alınan kan özel tüplere alınarak bir dizi işlemden geçirilir. Bu işlemlerden sonra elde edilen trombosit miktarından zengin plazma, kişiye enjeksiyonla verilir. Trombositten zengin plazma tedavisiyle hasarlı dokuların onarımı daha hızlı ve güçlü olmaktadır.

PRP dermatolojide hangi alanlarda kullanılır?

  • Cilt gençleştirme: PRP işlemi yaşlanmanın etkisiyle oluşan hasarlı dokuları onararak genç bir görünüm elde edilmesine olanak sağlar. Ciltte yaşlanma etkisiyle azalan kollajen yapısının bu tedaviyle yenilendiği araştırmalar sonucunda gösterilmiştir. Bu amaçla uygulama ellerin dış yüzü, yüz ve boyuna yapılabilir.
  • Yara iyileşmesi: Damar hastalıkları sonucu bacak yaraları, yatalak hastalarda olan bası yaraları ve vücutta iyileşmeyen uzun süreli yaralar için bu işlem uygulanabilir.
  • Saç dökülmesi: Saç dökülmesinde kullanılan tek başına etkili bir yöntemdir. Genetik saç dökülmesi vakalarında saç ekimi yöntemiyle birlikte kullanılmaktadır.
  • Ameliyat izi ve sivilce izlerinin tedavisinde kullanılır.

prp2

PRP tedavisinin uygulanması nasıldır?

İlk olarak bireyin 5-10 cc kadar kanı alınır. Özel bir tüpte santrifüj işlemi gerçekleştirilir. Santrifüj işleminin sonrasında plazmada normalden daha fazla trombosit birikmiş olur. Trombosit miktarından zengin bu plazma bireye enjekte edilir. Uygulama 4-6 hafta arayla olmak üzere 3-4 seans şeklinde yapılmaktadır. İşlemde bireyin kendi kan ürünü kullanıldığı için herhangi bir alerjik reaksiyon gözlemlenmez.

Bu işlem gençleştirme tedavisinde lazer ve peeling gibi yöntemlerle birlikte kullanılabilir.

PRP’nin uygulanmadığı durumlar nelerdir?

  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda,
  • Kanser hastalarında,
  • Aktif enfeksiyonu bulunanlarda,
  • Trombosit sayısı yetersiz olan bireylerde PRP uygulaması yapılmaz.

Hemşire Elif ŞAHİN

Marmara Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu