Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
Pelvik inflamatuar hastalık, kadınlardaki enfeksiyonların kadın iç üreme organlarına yayılmasıdır. Sıklıkla rahim içi, tüpler, yumurtalıklar ve batın içini kapsar. Enfeksiyonun oluştuğu yere göre servisitis (rahim ağzı iltihabı), endometritis (rahim iç tabakası iltihabı), tuba-overyan abse (tüplerin ve yumurtalıkların iltihabı) ve pelvik peritonit (tüm batın içinin iltihabı) olarak adlandırılır.
İçindekiler
Pelvik enfeksiyonun nedenleri nelerdir?
Gonore ve Klamidya gibi enfeksiyonlar sıklıkla Pelvik inflamatuar Hastalık(PID) gelişiminden sorumludurlar. Nadiren streptokoklar da pelvik enfeksiyona neden olurlar.
Pelvik inflamatuar hastalık için risk faktörleri nelerdir?
- 25 yaş ve daha genç olmak.
- Birden çok cinsel eşe sahip olmak ya da hastalık etkenini taşıyan (gonore/ klamidya) eşe sahip olmak.
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan herhangi birine sahip olmak riski artırır.
- Doğum kontrol yöntemlerinden spiral’in (RİA) uygun olmayan koşullarda takılması.
- Cinsel ilişki sonrası hazneyi yıkama- Vajinal duş- yapmak.
- Sigara kullanmak kadın iç üreme organlarının iltihabına (PID) ye neden olabilir.
Pelvik inflamatuar hastalık PID’nin en önemli belirtisi kasıklarda ve karın bölgesinde ağrı, yüksek ateş (38 oC derece üzerinde ateş), jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı ve rahimde hassasiyet, kokulu ve sarı yeşil akıntı, batın muayenesinde ağrı, kanama düzensizliği, ağrılı cinsel ilişki, bulantı, kusma ve sık idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı hissi PID belirtilerindendir.
Pelvik inflamatuar hastalık Tanı;
Jinekolojik muayene şarttır. Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından örnek alınır ve kültür yapılır. Ultrason, histrerosalpingografi (tüplerin filminin çekilmesi) kullanılabilir. Kan tahlilinde lökosit sayısında artış görülür.
Pelvik inflamatuar hastalık yan etkileri;
PID’nin en önemli komplikasyonları, tüpler ve yumurtalıkları iltihaplanması ve apse oluşmasıdır. Bu durumdaki hastanın mutlaka hastaneye yatırılması ve ilaç tedavisi yapılması gerekir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda abse boşaltılabilir.
Özellikle tüplerdeki iltihaplanma ve apse sonucu, tüplerde hasar ortaya çıkar, tüpler yapışır ve tıkanabilir. Tüpler tıkanırsa, kadınlarda infertilite (kısırlık) meydana gelir.
Hastalık yeterli tedavi edilmediğinde pelvik enfeksiyon sürekli hale gelir (kronikleşebilir), bunun sonucunda adet düzensizlikleri, ağrı, kabızlık, halsizlik yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Bu enfeksiyonu geçiren ya da önceden geçirmiş kadınlarda dış gebelik riski (gebeliğin rahim dışında oluşması) fazladır.
Pelvik inflamatuar hastalık tedavi:
Hastalar sıklıkla hastaneye yatırılmadan, yoğun bir antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir. Hastalığın belirtilerinin şiddetli olduğu hastalar hastaneye yatırılarak antibiyotik ile tedavi edilir. Cinsel eş mutlaka klamidya ve gonore enfeksiyonu bakımından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Tedavi süresince kadının istirahatı şarttır. Tedavi sürecinde kadın yeterli ve dengeli beslenmeli, asla vajinal yıkama (vajinal duş) yapmamalı, cinsel ilişki yaşamamalıdır. Tedaviyi yarım bırakmamalı ve doğru uygulamalıdır.
Tedavi sırasında metranidazon kullanıyorsa alkol kullanmamalıdır. Tedavi bittikten sonra kontrollere gelmelidir.