Pelvik inflamatuar hastalık ve hemşirelik bakımı
Pelvik inflamatuar hastalık kadın iç üreme organlarının enfeksiyonudur. PID’ye sıklıkla klamidya ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olur. Bazen streptekoklarda enfeksiyona neden olabilir. PID, iyi bir anamnez, fizik muayene ve akıntıdan alınan örneğin kültürü ile tanılanır.Pelvik inflamatuar hastalık ve hemşirelik bakımı
Pelvik inflamatuar hastalık
Karın bölgesinde ağrı, bulantı-kusma, lökosit sayısında artış, ateş yükselmesi (ateşin 38 0C üzerinde olması), jinekolojik muayene sırasında ağrı, yoğun ve pis kokulu akıntı, düzensiz vajinal kanama, ağrılı cinsel ilişki ve idrar yolu enfeksiyonu gibi belirtilerle seyreder. Hastalar bazen hastanede yatarak tedavi görmek zorunda kalırlar. Hemşirelerin Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID) ve hemşirelik bakımını bilmeleri gereklidir.
Pelvik inflamatuar hastalık ve hemşirelik bakımında özellikle ayaktan tedavi alacak hastalara yapılacak danışmanlık önemlidir. Öncelikle hastalığın neden olduğu ve korunma hakkında bilgi verilmelidir. Kadınlara tedavi sırasında kullanacağı ilaçlar, dozları, nasıl uygulaması gerektiği, ne kadar süre kullanacağı gibi tüm bilgiler hemşireler tarafından verilmelidir. Kadınlara tedavi sürecinse akıntılarını takip etmeleri değişiklikleri kayıt etmeleri öğretilir. Kadına tedavi süresince istirahat etmesi, cinsel ilişkiden uzak durması ve kesinlikle vajinal duş yapmaması ve gerekliliği açıklanır. Kadına bundan sonra RİA ya da tampon kullanmaması ve enfeksiyonlardan korunması için cinsel ilişki sırasında kondom kullanması gerektiği açıklanır.
Pelvik inflamatuar hastalık ve hemşirelik bakımı
- Abdominal rahatsızlığı azaltmak amacıyla hastaya reçete edilen analjezikler uygulanır.
- Dolaşımı hızlandırmak amacıyla batın bölgesinin ve sırtın alt kısmının ısıtılmasının sağlanması gerekir.
- Hastanın bol sıvı alması sağlanır. Bulantı ve kusmaları yoğun ise ağızdan gıda alımına bir süre ara verileceği ve damardan sıvı takviyesi yapılacağı açıklanır.
- Hasta bulantı kusma açısından takip edilir. Aldığı çıkardığı kayıt edilir.
- Yüksek ateş için reçete edilen ateş düşürücüler uygulanır. Gerekirse soğuk uygulama yapılır.
- Hastada var olan akıntının dışarıya doğru rahat bir şekilde drene olması için hasta yarı oturur pozisyonda (semi fowler) yatırılır.
- Vajinal akıntı miktar-renk-koku ve yoğunluk yönünden gözlenir ve kayıt edilir.
- Hastanın rahatını sağlamak, kokuyu gidermek ve hijyeni temin etmek için sık perine bakımı verilir.
- Hastalara özellikle tuvalet sonrası temizliği nasıl yapması gerektiği konusunda bilgi verilmelidir.
- Hastaya ellerini sık ve doğru şekilde yıkaması öğretilir.
- Hemşireler hastalara uygulayacakları girişimlerden önce ve sonra mutlaka ellerini yıkamalı ve eldiven giyilmelidirler.
- Hastalık nedeniyle ortaya çıkabilecek komplikasyonlar hakkında mutlaka bilgi verilmelidir.