Patella Femoral Ağrı Sendromu (Ön Diz Ağrısı)
Patella femoral ağrı sendromu diye adlandırılan hastalıkta öncelikle patella denilen yer diz kapağı dediğimiz kemiktir. Yani hastalığın isminden de anlaşılacağı üzere dizde ön bölgede hissedilen ağrıdır. Bacağımızın baldır kısmında bacağın ön bölgesini kaplayan dört parçalı bir oldukça büyük bir kas mevcuttur. Bu kasın yüzeysel bölgesi üç parçadan oluşur bir parçası da daha derindedir. Bu üç parçanın birisi sağ tarafa birisi sol tarafa birisi de ortadan uzanarak dizimizin baldır kısmımızla dengede durarak çalışmasını sağlar. Ancak bazen bacağımızın iç kısmına uzanan kısmı ile dış kısmına uzanan kısmın kuvvet farklılıkları oluşabilir. Dış kısım eğer daha kuvvetli olursa işte o zaman patella femoral ağrı sendromu dediğimiz dizin ön bölgesinde oturma kalkma ya da başka hareketlerde ağrı oluşan hastalık önümüze çıkar ve bu rahatsızlık eğer devam eder ve tedavi edilmezse bel ağrısına kadar yol açabilir.
Patella femoral ağrı sendromu yani PFAS ta hasta uzun süre oturup sonra kalktığında dizinde bir ağrı hisseder buna sinema bulgusu da denir. Kişinin diz kemiği biraz daha dışa kaymış gibidir. Çünkü dış bağlar daha kuvvetlidir ve bu nedenle oynak olan diz kemiğini dışa çekmiştir. Ağrı olan taraftaki ayak daha içe basar gibi bir hal alır.
Peki patella femoral ağrı sendromunda tedavimiz nasıl olmalıdır?
Öncelikle kişinin diz ağrısı azaltılmalıdır. Bunun için ise günde 2 defa 10-12 dakika süreyle buz uygulanabilir. Ağrı kesici elektroterapi yöntemi uygulanabilir. Bunun yanında fizyoterapistiniz bantlama tekniği uygulayabilir ki bantlama bu hastalıkta ağrı kesmede ve yapıları desteklemede çok önemlidir. Dizinizdeki inflamasyon dedğimiz iltihap oluşması önlenmelidir. (Bunun için buz kullanımı tercih edilebilir). Hasta eğitimi verilir. Kişinin çok fazla merdiven inip çıkması, çömelmesi, yokuş yukarı ve aşağı yürümesi sakıncalıdır ve bunun için hasta uyarılmalıdır. Bu hareketler azaltılmalıdır.
PFAS tedavisinin bir diğer yöntemi işe kuvvetlendirmedir. Ancak dizimizin iç kısmı dış kısmından bağımsız olarak kuvvetlenmesini sağlayan egzersiz pek yoktur. Bu nedenle oransal kuvvetlendirme yöntemi kullanılır. Kapalı kinetik zincir egzersizleri adını verdiğimiz egzersizlerden yararlanarak baldır ön kasının kuvvetlendirmeye yönelik egzersizler yapılır. Bunlardan birkaç tanesi oturma pzisyonunda bacak uzatılır dizin altına çok yüksek olmayan bir yastık konulur ve diziyle bu yastığa bastırılması istenir. Bastırıp 5 sn kadar beklenir sonra rahat pozisyona geçilir. Bu şekilde en az 10-10-10 olacak şekilse günde 30 tane ya da kişi bundan fazla sayıda yapabilir. Mini çömelme yaklaşık 30 derecelik açıyla yapabilir. Dizler arasına top yerleştirilir dizle birleştirilmeye çalışılır yine 5sn beklenir rahat pozisyona geçilir sonra tekrar devam edilebilir. Ancak bunun için ağrının geçmiş olması gerekir. Egzersizler çok çeşitli olarak artırılabilir.
Fzt. Hatice Nur Çiftçi