Papaya Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Tüketilir?
Papaya tropik bölgelerde yetişen küçük bir ağaç türüdür. Verdiği meyvelerin kavuna benzemesinden dolayı “kavun ağacı” olarak da adlandırılmaktadır. Papayanın hem meyvesinden hem de yaprağından faydalanabiliriz.
Bitkisi sulu toprakları ve bol güneşi sever. Mevsim geçişlerinde yaprakları dökülmez. Meyvesini mevsiminde tüketmeniz gerekmektedir. Bu meyvenin içi kavuna benzetilmekte fakat tadı ekşimsi bir tatlıdır. Olgunlaşmış meyvesi yumuşak ve sarımsı turuncumsu bir renkte olur. Olgunlaşmadan önce yeşil renkte olur.
Papaya vücutta ne işe yarar?
Papaya yaprağından kanser tedavisinde yararlanılmaktadır. Vücudumuza enerji verir, dinç tutar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı dayanıklılığımızı artırır. Papayanın en fazla kullanılma sebebi kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Kuvvetli bir yağ yakıcıdır. İçeriğindeki özlerle karaciğeri temizler, basur ve kabızlık şikâyetlerini giderir. Bitkisinden cilt lekelerinden kurtulmak için de faydalanabiliriz. Cildimize parlaklık ve güzellik verdiğini görebiliriz. Papaya meyvesi tüketerek göz hastalığı riskinden de uzaklaşmış oluruz. Papaya ile yapılan lapa el ve ayaklardaki yaralara iyi gelir.
Kolesterolü düşürücü olarak kullanabileceğimiz doğal bir ilaçtır. Papayanın sindirim sistemi rahatsızlıklarında etkisi büyüktür. Midenizde oluşan yanma, hazımsızlık ve gaz şikayetlerini azaltır. Çocukların gelişim sürecinde ve hamilelik döneminde olan kadınlar için son derece iyi bir enerji deposudur. Tohumu vücudu dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı korur ve aynı zamanda böbrekler için de çok faydalıdır. İçeriğinde bulunan C, A ve B vitaminiyle vücudun vitamin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bazı şampuanların özünde de papayadan faydalanılmaktadır.
Papaya nasıl tüketilir?
Papayaları satın alırken dikkat etmemiz gereken şey dış kabuğunun rengidir. Olgunların rengi sarı ya da turuncuya dönük bir renk olmalıdır. Yerken kabuklarını soymak gereklidir. Daha sonra meyveyi ortadan ikiye bölüp ve çekirdeklerini çıkarıp sade ya da salatalarla beraber tüketebilirsiniz. Suyu da içilebilir. Çiğ olarak tüketildiği gibi pişirilerek de yenilmektedir.