Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği

Pap Smear Testi (sürüntü testi) Nedir?

Pap smear testi, serviksin (rahim ağzını) durumunu değerlendirmek ve enfeksiyonların, kanser varlığının araştırılması için kadınlara yapılan bir tarama testidir.

Kadın üreme organlarına ait kanserlerden meme kanserinden sonra en çok görülen kanser çeşidi serviks kanserleridir. Bu nedenle erken teşhis bu kanserlerin tedavisinde önem arz etmektedir. Pap smear testi serviks kanserlerinin erken tanımlanmasında önemli testlerdendir. Bu test sonucu alınan örnekte kanser hücrelerinin varlığı araştırılmaktadır. Bu test jinekolojik muayenelerin rutini haline gelmiştir ve yılda bir defa cinsel hayata başlamış olan kadınların yaptırması önerilmektedir.

Pap Smear Testi nasıl yapılır ve sürüntü nasıl alınır?

Servikal hücrelerin rahim ağzından alınması işlemine “smear” (sürüntü) denir. Vücut hücreleri sürekli yenilendiğinden yüzeylere hücre dökülmeleri olmaktadır. Jinekolojik muayene sırasında “spekulum” denilen bir araç vajinaya yerleştirilir ve serviks görünür hale gelir (1).  Eğer bir kanama gözlemlenmiyorsa  “smear fırçası” ile serviksen vajinaya dökülen hücreler fırçaya toplanır (2). Aynı zamanda fırçayla rahim ağzından sürüntü alınır. Daha sonra alınan sürüntü lam üzerine ince bir şekilde dağıtılarak yayılır. Alkol sıkılarak sürüntü lam üzerine sabitlenir. Bu işleme ince yayma denir (3). Bundan sonra sürüntü mikroskop altında incelenir.
pap smear testi sürüntü

Pap Smear Testinin yorumlanması için gerekli bilgiler nelerdir?

Lam üzerine ince yayma işlemi ile hazırlanan sürüntü patolojiye gönderilir.  İnceleme sırasında uzmana hasta hakkında bazı bilgiler gerekir. Bunlar:

  • Hastanın yaşı
  • Hastanı adetlerinin düzeni ve son adet tarihi
  • Hastanın var olan şikâyetleri
  • Hastanın oral kontraseptifleri (doğum kontrol hapı) ve diğer hormonal ilaçları kullanıp kullanmadığı. Kullanıyorsa kullanma süresi
  • Hastanın gebeliğinin olup olmadığı, önceden kaç gebeliğinin olduğu
  • Hastanın RİA kullanma durumu
  • Hastanın klinik ön tanısı
  • Smear testinin ne amaçla istendiği

                                                      Elif Şahin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu