Gebelik

Ovulasyon Testi

Hamilelik gibi mucizevi bir olayın gerçeklemesini kolaylaştırmak ya da gebe kalma ihtimalini yükseltmek adına kişiler en uygun zamanda cinsel ilişkiye girmelidir. Cinsel ilişkiye girmedeki en doğru zaman ise yumurtalamanın olduğu zamanlardır. Kişilerin yumurtlama zamanlarını tespit edebilmek adına bazı testler yapılır. Bu testlerden en kolayı yumurtlama testi bir başka deyişle ovulasyon testi dir.

Ovulasyon Testi Nedir?

Döllenmenin gerçeklemesi için olgunlaşmış yumurta ile canlılığını koruyan spermin karşılaşması ve o spermin yumurtayı döllemesi gerekir. Bu olay kolay gerçekleşebilen bir olaymış gibi anlatılsa da aslında zor bir ihtimaldir. Çünkü olgunlaşmış bir yumurta canlılığını 24 saat koruyabilirken vajina içerindeki spermde canlılığını sadece 3 veya 4 gün koruyabilmektedir. Ovulasyon testi luteinizan hormonunun yani LH değerinin artışını saptayarak ovulasyonu tespit eden bir yöntemdir. Luteinizan hormonunun (LH) hızlı bir şekilde artışından sonra maximum seviyeye ulaştığı an bilinir ki 24 saat ya da 36 saat içerisinde yumurtlama yani ovulasyon gerçekleşecektir. Dolayısıyla ovulasyonun gerçekleştiği bu 24 ile 36 saat zaman aralığında cinsel ilişkiye girilirse gebe kalma ihtimali her zamankinden fazla olacaktır. Yani ovulasyon testi hamile kalma ihtimalinin yüksek olduğu anları tespit etmek amaçlı yapılan bir test yöntemidir.

Ovulasyon Testini Kimler Kullanır?

Uzun süredir çocuk sahibi olmak isteyen çiftler gebelik ihtimalini arttırmak adına en uygun zamanı tespit etmek için ovulasyon testini kullanabilirler.

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Ovulasyon testi evde yapılan gebelik testlerine benzemektedir. Çünkü iki test de idrar örneği ile yapılan bekleme süresi kısa ve yapımı oldukça kolay testlerdir. Ovulasyon testini gerçekleştirmek için bir kaba orta idrarınızı alın. Ovulasyon test çubuğuna testin aparatı veya herhangi bir şey ile kullanma talimatında belirtildiği miktarda idrar damlası koyun. Sonuç için 5 dakika kadar bekleyin ve testinizi kullanım talimatında anlatıldığı gibi yorumlayın.

Ovulasyon Testi Nasıl Yorumlanır?

Ovulasyon testini yaptınız ve 5 dakika beklediniz. Eğer test çizginiz kontrol çizgisi ile aynıysa veya kontrol çizgisinden daha koyuysa o zaman aralıkları hamile kalmanız için en uygun zamanlardır. Test çizginiz görünmüyorsa veya kontrol çizginize göre silik duruyorsa o zaman aralıkları hamile almanız için uygun zaman aralığı değildir.

Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılır?

Ovulasyon testinin yapılacağı zamanlar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çünkü herkesin kendine göre bir adet döngüsü vardır. Ovulasyon testi adet döngünüze göre şekillendiği için eğer düzensiz bir adet döngünüz varsa son 3 ay içerisindeki en kısa süren adet döngünüzü baz almalısınız. Adet döngünüz düzenli ise herhangi bir adet gününüzü baz alabilirsiniz. Örneğin adet döngünüz 23 günde bir ise adetinizin başlangıcından itibaren saymaya başlamalısınız ve 7. günde ovulasyon testinizi yapmalısınız. Örneklendirmeyi arttırmak gerekirse aşağıdaki gibi sıralama yapabilir

  • Adet döngünüz 25 günde birse 9. gün teste başlamalısınız.
  • Adet döngünüz 26 günde birse 10. gün teste başlamalısınız.
  • Adet döngünüz 27 günde birse 11. gün teste başlamalısınız.
  • Adet döngünüz 28 günde birse 12. gün teste başlamalısınız.
  • Adet döngünüz 29 günde birse 13. gün teste başlamalısınız.
  • Adet döngünüz 30 günde birse 14. gün teste başlamalısınız.
  • Adet döngünüz 31 günde birse 15. gün teste başlamalısınız.
  • Adet döngünüz 32 günde birse 16. gün teste başlamalısınız.

Ovulasyon testinin sabah saatlerinde yapılmasında fayda vardır. Fakat sabah saatlerinde yapılamamışsa günün diğer saatlerinde de yapılabilir. Eğer test bir günde iki kez yapılacaksa iki test arasında en az 8 saat olmalıdır. Çünkü iki test arasında bu zaman farkını korumanız uygun gebelik zamanını yakalama şansınızı arttıracaktır. Test her gün tekrarlanacaksa aynı zamanda yapılmasına dikkat edilmelidir.

Ovulasyon Testi Hamileliği Gösterir Mi?

Ovulasyon testi gebe kalmanın yüksek ihtimaş olduğu zaman aralığını tespit eden test yöntemidir. Ovulasyon testi kişinin gebe olup olmadığını göstermez.

Ovulasyon Testinin Fiyat Aralığı Nedir?

Ovulasyon testinin marka ve firma değişikliğinden kaynaklı fiyat aralığı geniştir. 3 TL değerinde ovulasyon testi bulmak mümkünken 300 TL değerinde de ovulasyon testi ile karşılaşmak mümkündür.

Ovulasyon Testi Gebelikten Korunmak İçin Kullanılır Mı?

Ovulasyon testi gebe kalmayı önlemek için tasarlanmış bir yöntem değildir. Daha öncede belirtiğimiz gibi bir spermin vajina içerisinde canlılığını koruma süresi yaklaşık 3 veya 4 gündür. Ovulasyon testi kullanmadan ve LH değerinizi öğrenmeden cinsel ilişkiye girmişseniz gebe kalma olasılığınız yüksek bir zaman dilimine denk gelmiş olabilirsiniz. Bu dönem sonrası ovulasyon testini kullansanız bile gebelik gerçekleşmişse testin gebeliği önleme gibi bir olasılığı olmayacaktır.

Herhangi Bir İlaç Kullanımı Ovulasyon Testinin Sonucunu Etkiler Mi?

Eğer hormon ilacı kullanıyorsanız bu sizin ovulasyon test sonucunuzu etkileyebilir. Daha net bir sonuca ulaşmak için hekiminize başvurmalısınız. Ağrı kesiciler, antibiotikler veya gebeliği engellemek adına kullanılan haplar ovulasyon testinin sonucunu etkilemeyecektir.

Ovulasyon Testinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

  • İdrar örneği için muhakkak orta idrarınızı kullanın.
  • Testi sabah saatlerinde yapmaya özen gösterin. Çünkü sabah saatlerinde idrarınız daha az seyreltik olacaktır.
  • Test öncesi idrarınızın seyreltik olmaması için su alımını azaltın.
  • Gün içerisinde test tekrarlanacaksa iki test arasında en az 8 saat olmasına dikkat edin.
  • Test her gün tekrarlanacaksa aynı saatlerde yapmaya özen gösterin.
  • Ovulasyon testini yaptıktan sonra test üzerine tarih ve saat yazmayı unutmayın ki tekrarlanan testler ile karışmasın.
  • Testi yaparken mutlaka kullanım talimatına göre ilerleyin ve yorumlayın.
  • Düzensiz bir adet döngünüz varken hesaplama yapılırken son 3 ay içerisindeki en kısa adet döngünüzü baz alın.
  • Yakın bir zamanda gebelik geçirmiş iseniz veya menopoz sürecindeyseniz testi uygulamayın.

Büşra Tekin

Büşra Tekin 1994 yılında Zonguldak’ta doğdu. 2012 yılında Zonguldak Kozlu Anadolu Lisesinden mezun oldu ve aynı yıl İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünü kazanıp lisans eğitimine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden 2016 tarihinde mezun oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu