Normal Vajinal Akıntı
Vajina (hazne) kadın vücudunun dışarıya açılan boşluklarından biridir. Vajina iç üreme organları ile dış üreme organlarını birbirine bağlayan bir yol gibidir. Adet kanının dışarıya atılmasını sağlama, cinsel ilişki yolu ve doğum kanalı olarak görev yapar. Dışarıya açılan bir organ olduğu için kolay mikrop kapar ve genellikle akıntılarla seyreden hastalıklar meydana gelir. Vajinal akıntının normal mi? Yoksa enfeksiyonlardan kaynaklı bir akıntı mı? olup olmadığını ayırt etmek önemlidir.
Normal vajinal akıntı nasıldır?
Normal vajinal akıntı, kokusuzdur, kansızdır ve yumurta akı gibi renksizdir, asit bir yapısı vardır ve pH’ı 4 ile 4.5 arasında değişir. Vajina çok katlı yassı epitel hücreler ile kaplanmış bir yapıdır. Vajinanın kendine ait salgı yapan bezleri yoktur. Vajinal akıntının en önemli kaynağı, rahim ağzında bulunan bezlerdir (servikal glandlar).
Vajinanın yapısının asit oluşu onu mikroplardan koruyan önemli bir özelliktir. Bu asit özellik nasıl oluşur. Vajina duvarındaki hücreler östrojen hormonunun etkisi ile glikojen depolarlar. Bu hücreler vajinaya dökülür. Vajina dökülen ve glukojen içeren hücreler, yine vajinanın kendi ortamında bulunan basiller (Lactobacillus) tarafından parçalanır. Parçalanan hücrelerdeki parçalanan glukojenden laktik asit ortaya çıkar ve vajinanın asit olmasını sağlar.
Vajina asit yapısı ve vajinal akıntının miktarı ergenlik döneminde, menopozda, gebelikte, kadının adet gördüğü dönemde hormonların etkisiyle değişiklik gösterebilir. Ergenlik öncesi vajina duvarı incedir ve yeterince glikojen yoktur. Bu nedenle vajina nötr özelliğe sahiptir. Ergenlikten sonra hormonların etkisi ve vajinanın kendi doğal yapısına çok sayıda basil (Lactobacillus) eklenmesi ile vajinanın yapısı asit hale gelir. Ergenlikten menopoza kadar, vajinanın yapısı asit özelliğini korur. Menopozdan sonra ise hormonal yetersizlik nedeni ile vajina duvarı incelir ve vajina pH’ı daha alkalendir. Benzer şekilde, vajinal akıntının miktarı da değişir.
Normal vajinal akıntının miktarı hangi durumlarda değişir?
- Normalde vajinal akıntının miktarı ped kullanımını gerektirmez. Ancak kadının yumurtlama dönemlerinde ve adet olmadan önce miktar artar. Bol miktarda uzayan yumurta akı kıvamında, renksiz, kokusuz bir akıntı görülür.
- Ergenlikte ve menopozda oldukça azalır.
- Gebelik döneminde hormonların etkisiyle akıntı miktarı artar.
- Cinsel ilişki sırasında normal vajinal akıntının miktarı artar.
- Aile planlaması yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanan kadınlarda normal vajinal akıntının miktarı artar.
Anormal vajinal akıntı nasıldır?
Akıntıda et suyu görünümü, kan, koku, süt kesiği görünümü, grimsi yeşil renk ve yoğun bir kıvam görülürse ve özellikle kaşıntıda varsa bu normal bir durum değildir ve kadının mutlaka bir kadın doğum uzmanına gitmesi gerekir.
Anormal vajinal akıntı hangi durumlarda oluşur?
Kadın üreme organlarındaki herhangi bir enfeksiyon nedeniyle vajinal akıntı miktarı artabilir. Enfeksiyon en sık anormal vajinal akıntı nedenidir. Enfeksiyona neden olan virüs, mantar ya da bakteri vajinanın doğal yapısını bozar ve hastalığa yol açar.
Anormal vajinal akıntı için risk faktörleri;
- Çok uzun süre antibiyotik kullanmak.
- Aşırı ve yoğun stres.
- Birden fazla kişi ile cinsel ilişki yaşamak.
- Çok sık düşük ve kürtaj yapmak.
- Çok sık doğum yapmak ve gebe kalmak.
- Kötü beslenmek ve kilolu olmak.
- Kirli ortamlarda tuvalete girmek.
- Başkalarının mayosunu, iç çamaşırını giymek,
- Vajinaya (hazneye) yabancı cisim koymak (tuvalet kâğıdı, pamuk, tampon vb.)
- Cinsel ilişki sonrası hazneyi sabunla yıkamak. Parmak sokarak ilişki sonrası hazneyi yıkamak,
- Kötü koşullarda yaşamak,
Bahsedilenlerin hepsi vajinanın doğal ortamını bozar ve kadının mikrop kapmasına neden olur.
Kesinlikle cinsel ilişki sonrası temizlik amacıyla hazneye parmak sokulmamalıdır.
Vajinaya parmak sokmanın, sabunla yıkamanın, pamuk, tuvalet kağıdı vb yerleştirmenin, vajinanın doğal yapısı ve normal vajinal akıntıyı bozarak sizin daha kolay mikrop kapmanıza neden olduğu unutulmamalıdır.
Hocam merhaba.sevgilimle sürtünme yoluyla bişeyler yaşadık ama çıplak temas olmadı onun iç çamaşırı benim de pijemam vardı boşalma felan bişey olmadı… neyse hocam adeti beş gün gecikti ve soğan kürü içti o gece adet oldu.6 gün sürdü adeti ve herzamankinden az olduğunu söyledi.kırmızı-kahverengi renginde olduğunu söyledi…adeti bittikten 9 gün sonra kanaması başlamış başta kahverengi sonradan kırmızı rengini almış bu üç gündür devam ediomuş az az.bu neyden olabilir hocam yardım edin lütfen:((
Bu kanama şekli normal endişe edecek bir şey yok. Eğer gebelik için endişe ediyorsanız. Çıplak olmadığınız için hiç bir şey olmaz.
Peki hocam adet oldu zaten 6 gün sürdü başta baya sancılıydı.adeti biteli bi hafta oldu.4 gündür adet gibi kanama devam edio bu neyin nesidir hocam merak ediyoruz 🙁
Kadınlarda ara ara adet düzensizlikleri olabilir. Nedenini tam olarak anlayabilmek için hormon tahlili yaptırmak gerekir. Geçici ve strese bağlı bir durum olabilir. Geçmiş olsun
Teşekkürler hocam.gebelik olmaz zaten sanmam çünkü boşalma felan olmadı temasta olmadı
Yani böyle olması normal mi hocam.sınav haftası çok stres yaptı adeti gecikince soğan kürü içti öyle geldi.az olunca da doktora gittik ultrason ile baktı herşey normal dedi.cyclo-progynova adlı ilaç verdi bitane kullandı oda yan etkisi çok olduğundan daha da kullanmadı.onları etkisi olmuş olabilir mi bu duruma
İlacı bırakır bırakmaz Kanama tekrar başladı degilmi? Normal evet
Adeti bittiği ikinci gün kullandı üçüncü günü lekelenme oldu o da yan etkisinde vardı zaten.ondan sonra da hiç kullanmadı işte bi hafta geçtikten sonra bu 4 gündür kanama başlamış ağrısı sızısı yok bi sol kasığında biraz ağrı varmış
Bizce normal eğer çok endişe ediyorsaniz doktora başvurun
Hocam merhaba vajina girişimde karnabahar görünümünde ve aralıklarla sivilceyi anımsatan parçalar çıktı hemen hastaneye gittim yaklaşık 1.5 ay önce kondilom teşhisi konuldu 1 kere kriyo dondurma işlemi uygulandı fakat hiçbir etkisi olmadı ne kabuklaştı ne siyahlaştı 2 hafta sonra tekrar gel dediler tekrar gideceğim ama gün geçtikçe daha çok çoğaldılar her gün 2 3 tane çıkıyor ve makat bölgemede yayıldılar bunun dışında aşırı akıntım var peynir kesiği beyaz renkte kokusuz bir akıntı ve haliyle kaşıntıda çok bunun sebebi mantar mıdır yoksa virüsün bi etkisi midir?
Merhaba, Çok geçmiş olsun. Kondilomlar hızla çoğalıyorsa 2 haftayı beklemeden doktora tekrar başvurmanızı öneririm. Kondilomalar ortadan kalksa bile buna neden olan etken vücudunuzda kalmaya devam edecektir. Vücut direnciniz azaltığında (vücut ısısında azalma, kötü beslenme, stres vb nedenlerle) durumlarda tekrarlama riski vardır.
Tarif ettiğiniz akıntı mantar enfeksiyonuna benziyor. Kondilom etkeni mantar enfeksiyonuna neden olmaz. Kadınlarda genital enfeskyion dediğimiz bu durumlar sıklıkla birlikte seyreder. Mantar enfesksiyonunun en önemli nedenlerinden biri de vücut direncinin azlmasıdır. Size tekrar doktora başvurmanızı ve bağışıklık sisteminizi güçlendiecek önlemler almanızı öneririz. Sağlıcakla kalın