Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği

Normal Doğum Sonrasında Hemşirelik Bakımı

Doğum eyleminin normal olarak kabul edilebilmesi için; fetüs 38-42 haftalar arasında, tek ve canlı olarak, vajinal yoldan, kendiliğinden başlayan kasılmalar ile doğmalıdır ve anne ile fetüste herhangi bir komplikasyon olmamalıdır. Doğum eylemi en geç 24 saat içinde olmalıdır. Bu sürenin uzamaması anne ve fetüsün sağlığı için büyük önem taşır. Normal doğum eylemi ilk defa doğum yapan gebelerde daha uzun sürerken tekrarlayan gebeliklerde bu süre kısalabilmektedir. Normal doğum gerçekleştikten sonra 30 dakika içinde plasenta ve ekleri vajinal yoldan doğar. Bundan sonraki süreçte normal doğum sonrası hemşirelik bakımı hemşire ve ebeler tarafından dikkatli gerçekleştirilmelidir.

Normal Doğum Sonrasında Hemşirelik Bakımı

Doğum sonu bakımda amaç annenin fiziksel ve psikolojik açıdan yeni durumuna uyum sağlaması, eğitim ve bakım konusundaki gereksinimlerinin karşılanmasıdır.

  • Hayati bulgular kanama açısından önemlidir. Bu yüzden ilk 1 saat içinde 15 dakikada bir, sonraki bir saatte yarım saatte bir ve bundan sonraki dönemde saatte bir olarak takip edilmelidir.
  • Kanama miktar, renk, koku ve pıhtı yönünden değerlendirilmelidir. Saatte 2-3 petten fazlası kullanılırsa dikkatli olunmalıdır.
  • Fundus yüksekliğinin ve uterusun volüsyonun kontrolü yapılmalıdır. Uterus doğumdan sonra kanamanın durması için sert ve kontrakte olmalıdır. Böyle olmadığı durumlarda uygun bir şekilde fundus masajı yapılmalıdır.
  • Perine ve epizyotomi bölgesi kızarıklık, hematom, ödem, akıntı ve laserasyon yönünden değerlendirilmelidir. Perine bakımı yapılmalı ve lohusaya da öğretilmelidir.
  • İdrar retansiyonunu önlemek için lohusanın 6-8 saat içinde idrar yapması gerekir. İdrar yapma zamanı ve idrarın miktarı kontrol edilmelidir.
  • Doğum sonrasında defekasyon 2-3 gün içinde olmalıdır. Bu yüzden lohusa defekasyon ve gaz çıkısı yönünden takip edilmelidir.
  • Doğumdan sonrası yarım saat içinde bebeğin emzirilmesi ve emzirmeye başlanması önerilir. Doğru emzirme teknikleri anlatılmalı ve emzirme yönünden gözlenmelidir.
  • Meme bakımı anlatılmalıdır. Meme bakımı meme yapısında bir sorun oluşmaması ve emzirmenin kesintiye uğramaması açısından önemli bir konudur.
  • Lohusanın uygun zamanda mobilize olması sağlanmalıdır.
  • Alt ekstremiteler tromboflebit açısından değerlendirilmeli ve humans belirtisi izlenmelidir.
  • Taburculuk öncesi acil durumlar hakkında bilgi verilmelidir. Yüksek ateş, bacaklarda kızarıklık, nefes darlığı, aşırı kanama, pis kokulu akıntı durumunda hastaneye başvurması önerilir.
  • Lohusaya cinsellik, aile planlaması, kanamanın özellikleri, perine ve epizyotomi bakımı, egzersizler, beslenme, jinekolojik kontroller, bebek bakımı hakkında bilgi verilmelidir.

Senem Kuşcu

Marmara Üniversitesi SBF

Hemşirelik Bölümü

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba sitenizi ilgiyle takip ediyorum doğum sonu yönetim eyleminde artık vital takipler uterus involusyonu ateş nabız tansiyon perine hematom ağrı gibi bulgular ilk 2 saat 15 dakika da bir 2-4 saat 30 dk. Bir 4. Saatten sonra mobilize olana kadar saat başı şeklinde yapılması gerekmektedir.

  2. Normal Doğum sonu prosedüründe ilk bir saat 15 dk bir sezaryen doğumlarda ilk iki saat 15 dk bir şeklinde olarak okumuştum.

  3. Normal doğum sonrasi bakım pılanı hazırlamam gerekiyor bana yardımcı olabilirmisiniz pek anlamadim bunlardan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu