Nabothi Kistleri Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi
Nabothi kistleri serviksteki (rahim ağzı) küçük kistlerdir. Boyu 2-10 milim arasındadır. İçinde mukus denilen sıvı vardır. Bir veya birden fazla olarak bulunabilir. Servisit (rahim ağzı) iltihabı ile beraber rastlanır. Normal bir oluşum olup patolojik bir bulgu olarak kabul edilmez.
Nabothi Kistleri Nasıl Oluşur?
Serviks kanalı naboth adında salgı bezlerinden oluşmaktadır ve sürekli mukus salgılamaktadır. Naboth bezlerinin dış kısma açılan ağızları bazı durumlarda tıkanır. Tıkanıklık naboth bezlerinin salgısını dışarıya atamamasına ve bezin şişmesine neden olur. Şişmeye başlayan naboth bezi genişler ve servikste kistik bir yapıya dönüşür.
Nabothi Kistlerinde Belirti
Naboth kistleri genellikle belirti vermezler. Patolojik bir bulgu olarak kabul edilmediği ve genellikle her kadında bulunduğu için muayene esnasında rastgele tanılanır. Büyüklüğüne göre rahatsızlık hissi ve akıntıya sebep olabilir.
Nabothi Kistleri Nasıl Tanılanır?
- Genelde muayene sırasında fark edilir.
- Bazı durumlarda ise muayenede fark edilmez. Tanılanması için ultrasona ihtiyaç duyulur.
- Nadir olsa da bazı kistlerin boyutları çok büyük olabilir yada görünüşü alışılmışın dışında olabilir. Bu gibi durumlarda kolposkopi ile biyopsiye ihtiyaç duyulur.
Nabothi Kistleri Kimlerde Görülür?
- Çok fazla doğum yapmış kadınlarda
- Menopoz döneminde olan kadınlarda (mukoza tabakası inceldiği için)
Nabothi Kistlerinde Tedavi
Nabothi kistleri kronik kist grubunda olduğu için sürekli tekrarlayabilir. Patalojik bir bulgu olmadığı için tedavi ve takip gerektirmez. Genellikle boyutunda büyüme görülmez. Başak bir rahatsızlığa veya başka bir kansere sebep olmazlar. Yine de kadınların düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları önerilir.
Nabothi kistleri çok büyük, kişiye rahatsızlık hissi veriyor ve rahatsız edici bir şekilde akıntıya sebep oluyor ise “koterizasyon” veya “kriyoterapi” ile tedavi sağlanabilmektedir.
Nabothi Kistinde Önlem
Nabothi kistleri patolojik bir bulgu olarak kabul edilmedikleri için herhangi bir önlem almaya gerek yoktur.
Cinsel hayatı aktif kadınlarda yılda 1 kez jinekolojik muayene yaptırması ve düzenli olarak pap smear testi uygulatması istenir.