Migren Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi
Baş ağrısı toplumda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Öyle ki toplumda başı ağrımamış insan sayısı %2’nin altındadır. Baş ağrısı genellikle ölümcül bir durum değildir. Nedeni ağır hastalıklar (kanser tümör beyin dokusunda problemler) olması olasılığı çok düşüktür. Migren diye tabir edilen durum baş ağrısı sınıfına giren önceden belirti veren sıklıkla başın arka kısmında hissedilen (genellikle sol) zonklayıcı ani ağrılara verilen isimdir. Migren nedir? Belirtileri ve tedavileri nelerdir?
Migren ağrıları genellikle 4 ile 72 saate varan sürece yayılabilir. Nörolojik (sinirsel) bir durum kabul edilmekte olup yanında başka semptomlar da getirebilir. Bulantı kusma halsizlik ışığa hassasiyet sesten hoşlanmama gibi belirtilerdir. Genellikle beyinde oluşan kimyasal maddelerin ve hormonların (başlıca serotonin ) azalması ve işlevini kaybetmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Genellikle hormonlara bağlı olduğundan kadınlarda görülme olasılığı erkeklerden 3-4 kat fazladır. Migren hastaları genellikle karanlık sessiz ve kokunun olmadığı bir odada uyumak ister. 2 tip migren vardır. Bunlar basit ve klasik migrendir.
Basit hastaların çoğunda görülür. Belirtisiz ve ani gelişir. Kusma nadirdir. Klasik ise auralı migren diye tabir ettiğimiz olaydır. Auralı migrende kişi baş ağrısı çekeceğini önceden bazı belirtilerle hisseder. Auralı migren gözde geçici görme bulanıklarına sebep olabilir. Buna bulantı kusma ışık ve sesten rahatsız olma eşlik eder. Baş ağrısından genellikle 20- 30 dakika önce aura belirtileri başlar. Kol ve bacakta karıncalanma tek taraflı görme bulanık görme ışınsal ve dairesel renkler görme uyuşma tarzında hissizlik ve titrek ışıklar hasta tarafından görülür ve hissedilir. Aura migren habercisidir ve kişi bunu hissederek önlemini alır. Aura döneminden sonra ağrı başlar ve kişi kendini çok kötü hisseder. Yukarıdaki ışık ve ses gibi belirtiler ve rahatsızlıklar burada devam eder. Beyin zonklaması diye tabir edilen durum buradadır. Kişinin uyuması biraz da olsa onu rahatlatacaktır. Atak bittiğinden kendinizi çok yorgun ve bitkin hissedersiniz. Bu da hormonların ve nöronların işlevsel bozukluklarından kaynaklanır.
Migreni neler tetikler?
Tetikleyiciler ağrının başlamasında önemli bir faktördür. Yeterince beslenmemek, uykusuzluk ve derin uykuya dalamama, hormonal dengesizliklerin olduğu dönemler (adet dönemleri, hamilelik) diş çene ve basit baş ağrıları, ağır kokular fazla ışık, duygusal olarak çok fazla üzüntü tetikleyicilerin başında geliyor.
Migren tedavisi nasıldır?
Genellikle ani migren ataklarınız varsa koruyucu ilaç tedavileri öneriliyor. Fakat herkese uygun standart bir tedavi yoktur. Kronikleşmiş migren durumunda farklı tedavi seçenekleri vardır. Nöroloji uzmanına başvurmak gerekir. Her migren ağrısının direk tedavi gibi bir durumu olmadığını bilmek gerekir. Belirtiler ortaya çıkmaya başladığında önlem almak örneğin ses ve gürültülü ortamdan uzak durmak, bol su içmek, yemek yemek, açık havada yürüyüş yapmak ve dinlenmek gibi önlemler ağrıyı azaltmada yardımcı olacaktır. Baş ağrınız olduğunda mutlaka bir doktora başvurmalı ve migren olup olmadığını anlamalısınız.