Sağlık

Migren Baş Ağrısı Neden Olur ve Tedavisi

Migren baş ağrısı, tekrarlayan baş ağrıları neden olan bir baş ağrısı hastalığıdır. Sıklıkla kadınlarda görülür. Ağrı genellikle hafif ya da şiddetli olabilir. Ağrı sırasında birçok hastada başı oynatmak, gürültüye maruz kalmak, fazla ışığa maruz kalmak ağrının şiddetini artırır. Bazı durumlarda bulantı ve kusmada ortaya çıkabilir. Ağrı çoklukla zonklayıcı ve tek taraflıdır. Ağrı kesici alınmadığında ağrı 4 saat ile 72 saate kadar değişen uzunluklarda sürebilir.

Migren neden olur?

Migren genellikle genetik bir hastalıktır. Kişinin anne babasında migren varsa kendisinde bunun orta çıkma olasılığı yüksektir. Kız çocuklarda migren çıkma ihtimali erkeklere göre daha fazladır.

Migren ağrısını ne başlatır?

Migren atağı, ağrı başlamadan önce başlar. Migreni bilmediğimiz ve beynimizde iltihaplanmaya (enflamasyon) neden olan bir takım olaylar başlatır.  Buradaki iltihaplanmaya mikroplar neden olmaz. Beyinde oluşan bu durum hareketle ağrı oluşmasına neden olur.

Migren kadınlarda neden daha sıktır?

Kadınlarda hormonal nedenler, hamileliğin ilk ayları, menopozda östrojen haplarının kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı migren ağrılarına sebep olur.

Adet dönemi başlamadan önce östrojen seviyesinde değişiklikler meydana gelir. Kadınlarda adetten önce görülen migrenin sebebi östrojen seviyesindeki değişimlerdir. Araştırmalara göre kadınların %70’i yoğun olarak adetin başlamasından 7-10 gün önce en şiddetli migren ağrılarını yaşamaktadır.

Doğum kontrol hapları da östrojen seviyesinde değişikliğe neden olduğundan migrene yatkınlığı arttırmaktadır. Menopoz döneminde de östrojen tedavisi gören kadınlar için de bu durum söz konusudur. Yine hamileliğin ilk aylarında östrojen seviyesindeki değişimlere bağlı baş ağrıları görülmektedir.

Adet döneminde migren

Adet döneminin öncesinde ve sonrasında kadınlarda görülen migren ataklarının sıklığı artar. Kadınlarda adet öncesi gerilim belirtileri olarak bel ve sırt ağrıları, ağlama nöbetleri, yorgunluk, gerginlik (anksiyete), dengesiz davranışlar, panik ataklar, depresyon hisleri, aşerme, dönemsel kilo artışı söylenebilir. Bunun nedeni adet döneminde hormonların beyinde meydana getirdiği değişikliklerdir. Nörologlar kadınların erkeklere oranla daha fazla baş ağrısı şikâyeti yaşadığını belirtmektedirler. Ayrıca kadınların baş ağrılarının standart ilaç tedavisine cevap vermediği saptanmıştır.

Migrenin tedavisi

Yaşadığınız ağrının öncelikle migren olup olmadığının ayırt edilmesi gerekir. Bunun için mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Migren tedavisi olan bir hastalıktır. Doğru ilaçlarla ve doğru doza migren tedavisi gören hastalarda atakların sıklığının çok azaldığı ya da tamamen kaybolduğu görülür. Ülkemizde genellikle hastalar migreni tedavi ettirmez ve sadece ağrı olduğunda ağrı kesici alarak ağrı ile baş etmeye çalışırlar.

Migren ataklarında ne yapılır?

Migren ataklarında doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanabileceğiniz gibi, başınıza buz dolu bir torba koyarak (veya başınızı soğuk suyun altına tutarak) boyna sıcak uygulama veya boyun masaj yaparak, karanlık sessiz bir ortamda uyumaya çalışarak ağrı ile baş etmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca beslenmede süt ürünlerinin ve kırmızı etin azaltılması, idrar söktürücü ilaçların kullanımı, magnezyum alımı ve vitamin takviyesi de migren baş ağrılarının azaltılmasında yardımcı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu