Sağlık

Mide Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Yapılmalı?

Son zamanlarda, özellikle okul çağındaki çocuklara mide gribi tanısı konduğunu duyuyorum. Konuyla ilgili yaptığım araştırma sonucu edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Mide gribine 2016 yılının hastalığı deniyor. Ancak mide gribi bize çokta yabancı bir hastalık değil. Bu bizim bildiğimiz gastroenterit. Yani mide ve barsakların enfeksiyonudur.

Nörovirüslerin neden olduğu yoğun baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, kusma nadiren ishal ile birlikte seyreden ve çocukları olumsuz etkileyen bir hastalık. Aşırı sıvı kaybına neden olabileceği için özellikle 0-24 aylık bebeklerde ölümle neden olabilir.

Mide gribinin (mide enfeksiyonunun) belirtileri nelerdir?

Havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda sıklıkla görülmeye başlayan mide gribinin en önemli belirtisi kas ağrısı, halsizlik, baş ağrısı ve kusmadır. Çocuklarda genellikle ishal görülmez. Nadiren çocuklarda yüksek ateşte görülebilir. Kusma ve ishal birlikte görülebildiği gibi tek başına da görülebilir.  Çocuklarda kusma ve ishal nedeniyle halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtiler görülür.

Mide gribi yetişkinleri etkiler mi?

Evet, virüs çocuktan yetişkine geçtiğinde yetişkinde de hastalık bulguları görülür. Hastalık etkeni ile karşılaştıktan ortalama 2-3 gün sonra hastalık ortaya çıkar. Belirtiler çocuklarda görülen belirtiler ile aynıdır. Yetişkinlerde diğer belirtilere ilaveten ishalde görülür. İleri yaş, sistemik hastalıklar, immün sistem hastalıkları vb. riskli durumlar varsa daha dikkatli olunmalıdır. Doğru beslenme ve istirahat hastalıkla bahşetmede etkilidir.

Mide gribine yakalanmamak için ne yapılmalıdır?

Virüsün, vücuda giriş yolu dışkı- ağız yoludur. Bu ne demektir. Eğer yedikleriniz, içtiğiniz su ya da kullandığınız eşyalar virüslü dışkı ile temas ettiyse bunları kullandığınız ya da tükettiğiniz zaman hastalık size de bulaşacaktır. Vücuda giren virüs mide ya da bağırsaklara yerleşerek hatalığa neden olur.

Özellikle toplu yaşanılan alanlarda (okul, kreş, yurt, dershane vb.) yerlerde tuvaletler sık sık temizlenmeli. Bireyler tuvalet sonrası ellerini su ve sabunla yıkamalıdır. Evlerde özellikle sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, mümkünse sirke katılmış suda bekletildikten sonra tüketilmelidir. Her fırsatta eller sabun ve su ile yıkanmalıdır.

Mide Gribi Kaç Gün Sürer?

Hastalık süresi kişinin yaşı, immün sistemi ve beslenme durumu ile ilişkilidir. 3- 5 gün kadar devam edebilir. Eğer çocukta aşırı kusma varsa (günde 3 ve üzeri) ya da ishal başladıysa doktora götürülmelidir.

İshal 24 saat içinde 3 ve üzeri sulu dışkılama olarak tanımlanır. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sayı 6 ve üzeri olarak kabul edilebilir. İshal ve kusma vücuttan besin ve elektrolit (potasyum, sodyum vb.) kaybına neden olduğu için kontrol altına alınmadığı takdirde ölümcül sonuçlar yaratabilir. Aşırı kusma ve ishali olan çocuklar evde vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir.

Mide Gribi Olan Çocuğa Evde Ne Yapılabilir?

  • Eğer hasta bebek ise emzirme sıklığı artırılmalıdır. Bebek 6 aydan büyük ise taze sıkılmış meyve suları, ayran ve yoğurt verilmelidir.
  • Her dışkılama sonrası çocuklara su içirilmelidir.
  • Bulantı ve kusması olan çocuklar az az ve sık sık yüksek protein içeren gıdalarla beslenmelidir (haşlanmış tavuk, patates, pilav, yoğurt, muz vb.).
  • Eczanelerden temin edilecek şeker ve tuz karışımları ishali olan çocuğa verilebilir.
  • Eğer çocuk okul çağında ise rapor alınmalı ve evde istirahati sağlanmalıdır.

Sağlıcakla kalın.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu