Menopoz ve Beslenme
Her kadının belli bir yaşatan sonra yaşadığı menopoz kadınlarda belli dönemlerde meydana gelen yumurtlamanın işlevini yitirmesidir. Kadın hayatının üç dönemden oluştuğu düşünülürse son döneminin menopoz olduğu ve günümüzde rahatsızlık olarak bilinen menopoz için tedavi yönteminin bulunmaya çalışıldığı bilinmektedir. Bu dönem fiziksel ve psikolojik olarak etkileri görülmekte ve bu yüzden menopoz ve beslenme de büyük önem kazanmaktadır.
Menopoz dönemindeki temel değişiklik kadınlarda bulunan östrojen hormonunun yani yumurtlamanın durmaya başlamasıyla vücutta görülen vücut sıcaklığında artış, fazla asabiyet, uyku problemi, kalp çarpıntısı, aşırı terleme gibi durumların ortaya çıkması menopoz belirtisi olarak görülür.
Bu dönemde bayanlarda östrojen hormonun düşmesiyle kemiklerde meydana gelen kalsiyum eksikliği artmakta ve kemiklerdeki kayıp hızlanmaktadır. Kalsiyum kemiğin yapımında temel bir unsur olmakta ve kemik kaybı bayanlarda osteoporoza sebep olabilmektedir. Bunların devamında ise boyun kısalması, omurga kırıkları, kambur olma, omurga kırığı gibi rahatsızlıklar gizliden gizliye ortaya çıkmaktadır.
Menopoza kadar olan dönemde alınması gereken kalsiyum 1000 mg iken menopoz döneminde kalsiyum 1500 mg olmaktadır. Bunun yanında beslenmenizde kalsiyum bakımından zengin besinlerin bolca tüketilmesine de dikkat edilmelidir.
Bu dönemde beslenme listesinde olması gereken en önemli kalsiyum bakımından zengin besinler: Süt ve sütten yapılan ürünler, özellikle yaprakları yeşil olan sebzeler, kurutulmuş meyve, pekmez, fındık, kuru baklagiller kalsiyum bakımından en zengin besinlerken; yumurta, çilek ve limon ise orta düzeyde kalsiyum barındıran besinlerdir.