Meme Kanserinde Hayat Kurtaran 3 Önlem
Meme Kanserinde Hayat Kurtaran 3 Önlem;
Türkiye’de ve Dünya’ da kadınlarda en çok görülen kanserlerde 1. Sırada, ölüme neden olan kanserler arasında 2. sırada yerini alan meme kanseri ülkemizde her 8 kadından birinde görülmektedir. En önemli risk faktörünün “kadın olmak” olması dışında; kadınlığı, doğurganlığı, cinsel kimliği simgeleyen memenin kaybedileceği korkusu da olunca kadınların en çok korktuğu kanser meme kanseri haline gelmiştir.
Ama erken tanı ve tedavi ile iyileşme şansının %98 olduğu kanser de meme kanseridir. Bunun için de kadınların belirli yaşlarda uygulaması gereken bir nevi hayat kurtarıcı önlem görevi gören belirli sağlık taramaları vardır.
1.Önlem: Kendi Kendine Meme Muayenesi
Kendi kendine meme muayenesi, meme ve çevresindeki dokuların durumunu gözlemlemeyi, meme kanserine neden olabilecek olağandışı kitleleri bulabilmeyi sağlayan bir sağlık taramasıdır. Memelere basitçe dokunmaktan ibaret olmayan bu teknik belirli yöntemlerle memelere dokunmayı gerektirmektedir. Bu şekilde kadınlar meme dokularını daha iyi tanır ve memelerindeki kitleleri klinik muayeneden önce bulabilirler.
Kimler Yapmalı?
20 yaşından itibaren bütün kadınlar kendi kendilerine meme muayenesi yapmalıdır.
Ne Zaman Yapmalı?
Her ay düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Aylık muayene için en uygun zaman ise adet kanamasının başlangıcından 7-10 gün sonrası kabul ediliyor. Çünkü memelerin gerginliğinin ve hassaslığının en az olduğu zaman dilimi bu dönemdir.
Düzensiz adet gören, gebelik döneminde veya menopoz sonrası dönemde olan kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri bir gününde meme muayenesi yapmalıdırlar.
Emziren annelerin ise meme muayenesini memeler boşken yapmaları daha iyi olacaktır.
Nasıl Yapmalı?
İlk aşamada ayakta, kollar iki yanda olacak şekilde ve yeterli ışığın olduğu yerde ayna karşısına geçilerek her iki memenin durumu gözlemlenir. Daha sonra eller baş hizasından yukarıya kaldırılır tekrar memelerin görünüşü incelenir.
İkinci aşamada meme muayenesi, memelerin elle dokunularak incelenmesidir. Ayakta ya da sırt üstü yatarak yapılan muayene sırayla iki meme için de gerçekleştirilir. Her iki memenin tüm dokusu ve koltuk altları, sağ elin üç orta parmağı ile doku hissedilerek muayene edilir.
2.Önlem: Klinik Meme Muayenesi
Klinik meme muayenesi, kendi kendine yapılan meme muayenesine benzeyen uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen kanser taramasıdır.
Kimler Yaptırmalı?
20- 40 yaşlarındaki kadınlar 2 yılda bir klinik meme muayenesi yaptırmalıdır. 40 yaşından sonra ise muayene sıklığı arttırılmalı, yılda bir kez klinik meme muayenesi için doktora gidilmelidir.
3.Önlem: Mamografi
Meme kanserini önlemede “altın standart” kabul edilen mamografi taraması, meme kanseri tanısı konulmamış kişilerde uygulanan, elle muayene ile hissedilemeyecek herhangi bir kötü huylu oluşumun erkenden saptanmasını amaçlayan bir görüntüleme yöntemidir.
İşlem Nasıl Yapılıyor?
Her iki memenin üstten ve yan taraflardan sıkıştırılarak 2’şer defa görüntüleri alınıyor. Kadınları özellikle ürküten memelerin sıkıştırılması sırasında acı duyacaklarını düşünmeleridir. Fakat yeterli sıkıştırma yapılmasıyla meme dokusu doğru bir şekilde ayrılıyor ve tehlikeli kitleler gözden kaçmamış oluyor.
Kimler Yaptırmalı?
40 yaşından sonra da her kadın yılda bir kez mamografi taraması yaptırmalıdır.
Ne Zaman Yaptırılmalı?
Meme kanserlerinden ölüm oranlarını %70 oranında azaltan mamografi taraması için en ideal zaman diğer muayenelerde olduğu gibi adet kanamasının bitimini takip eden ilk haftadır.
Doğru bir tarama için: mamografi sırasında vücudun üst bölgesi tamamen çıplak olması gerekir. Bu yüzden çektirmeye gidilirken iki parça elbise giyilmesi daha iyi olacaktır. Losyon, deodorant, pudra gibi ürünler mamografi filmini olumsuz etkilediğinden gitmeden önce koltuk altına sürülmemelidir.
Özetle, kadınların yaş aralıklarına göre uymaları gereken taramalar aşağıda yer almaktadır.
20-40 Yaş Arasındaki Kadınlar
Her ay kendi kendine meme muayenesi
Her 2 yılda bir klinik meme muayenesi
40 Yaş ve Üzeri Arasındaki Kadınlar
Her ay kendi kendine meme muayenesi
Her yıl klinik meme muayenesi
Yılda bir kez mamografi