Kadın Sağlığı

Makat Çatlağı Nedir? Tedavisinde Etkili Yöntemler Nelerdir?

Makat çatlağı (anal fissür) makat bölgesinde iç kısımda küçük bir çizik şeklinde oluşur. Önlem alınmadığında zamanla yırtık haline gelir. Tuvalete gitmeyi zorlaştıran, aşırı derece ağrı yaşatan bu problem mahrem bölgede oluştuğundan makat çatlağı olan hastalar utandıklarından dolayı bu sorunu ifade etmekte ve çözüm aramakta zorlanır.

Makat çatlağı neden olur?

Makat bölgesinde ortaya çıkan hastalıklara bakıldığında aslında çoğu yaygın olarak aynı nedenden dolayı görülen hastalıklardır. Aslında küçük noktalara dikkat edip önlem alarak çoğu hastalığı engellemiş oluruz. Bakacak olursak makat çatlağı neden olur?

Kabızlık: Makat çatlağına en sık neden olan durumdur. Uzun süreden sonra dışkı yapılması makat iç kısmını zorlar. Kabızlık durumunda dışkılama esnasında sert dışkıdan dolayı küçük çizilmeler oluşabilir.

İshal: Kabızlık kadar önemli olmasa da aşırı ishal makat çatlağının nedenidir.

Makat çatlağına neden olan durumlar kabızlık ve ishal olduğundan korunmak için bu iki nedene karşı önlem alınmalı.

Makat çatlağı belirtileri

Makat çatlağı sinsi ilerleyen bir hastalık değildir, baştan beri şiddetli acı yaşatarak normal olmayan bir durum olduğunu her zaman gösterir.

Makatta oluşan çizikler dışkılama sırasında ilk oluştuğundan itibaren dayanılması çok zor olan acı yaşatır. Bu durumu yaşayan birçok insan dışkılama isteği olduğu halde uzun süre tuvalete gitmezler. Bu kez de bu durum kabızlığa ve daha fazla şikayete yol açar.

Makat çatlağı tedavisi

Makat çatlağı tedavisinde botoks uygulaması, nitratlı kremler ve cerrahi yöntemlerden hasta için en güvenli ve etkili aynı zamanda en ekonomik olanı tercih edilir. Makat çatlağının kronik ya da akut olmasına göre tedavisi değişir. Akut çatlakta sıcak banyo, diyet önerileri, icap ederse gliseril trinitrat krem uygulaması ile tedavi edilir. Bu tedaviden fayda görülmediğinde tedavide diğer seçenek botoks enjeksiyonudur.

Tedavide botoks yöntemi kullanıldığında ilacın dozu ve uygulayıcıya bağlı olarak yaklaşık %70-80 başarı şansı vardır. Bu ilaç küçük iki iğne ile uygulanır. Botoks uygulaması sonrasında acı hissi 2-3 gün içinde gerileyerek 10 günde bütünüyle kaybolur.

Makat çatlağı tedavisinde son çare ameliyattır. Ameliyat sonrası genelde birkaç gün içinde ağrı yok olurken tam iyileşme için birkaç hafta gereklidir. Cerrahi tedavi gören hastaların %90’ından fazlasında tam iyileşme görüşür ve çatlak yeniden oluşmaz.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu