Lohusada Meme iltihabı (Puerperal Mastit)
Kadınlarda çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen mastit, meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Puerperal mastiti ise lohusada meme iltihabı görülmesine denir. Genellikle doğum sonrası ilk haftalarda görülür. Meme kanallarında biriken sütün bakteriler için üremeye uygun ortam oluşturması meme dokusu iltihabına neden olur. Puerperal mastit genellikle tek memede ve doğumdan 2-4 hafta sonra oluşur. Tedavi edilmezse meme apsesine dönüşebilir.
Genellikle meme başından iltihap akması görülmez. Memenin bir bölümünde kızarıklık, ısı artışı ve hassasiyet görülür. Bu bulgulara titreme, yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık ve koltuk altı lenf bezinde şişme eşlik edebilir. Mastit olan memenin boşaltılması emzirilerek veya pompa ile sürekli olarak yapılmalıdır. Mastite en sık neden olan faktör bir bakteri türü ( stafilococcus aureus) olduğundan antibiyotik tedavisi verilir. Antibiyotik bebeğe süt ile geçtiğinden dolayı antibiyotik seçilirken bebeğe zarar vermeyecek olmasına dikkat edilmelidir. Normal ve hastalıklı olan her iki meme de emzirilmelidir. Emzirmek bebeğe zarar vermez ve bebeğin tedavisine gerek yoktur.
Memeye masaj ve sıcak uygulama fayda sağlayabilir. Tedavi ile düzelmeyen mastitte ve mastitin apseye dönüşmesi halinde iltihaplı bölge iğne veya ufak bir kesi ile boşaltılır.
Süt Ateşi (Meme Angorjmanı)
Memelerde aşırı süt birikmesi halinde memede iltihap (mastit9 oluşmadan annede süt ateşi olarak adlandırılan ateş yükselmesi görülebilir. Genellikle doğumdan 3-4 sonra ve sık emzirmeyen annelerde meydana gelir. Memeler sert, sıcak,ağır bir hal alır ve dokunmakla hafif ağrı oluşur. Sık sık emzirilerek memeler boşaltılırsa meme ağrısı ve ateş genellikle geçer. Memeye soğuk uygulama yapmak faydalı olabilir.
Mercan Bozkurt