Kuş Kafesi Nasıl Olmalıdır?
Satın aldığınız kuş kafesi nasıl olmalıdır? Kullandığınız doğru kafes mi? Hangi kuş için, hangi kafes alınmalıdır?
Sorularınıza yanıt bulacak, seçtiğiniz kafesin doğruluğunu kontrol edebileceksiniz. Almanız gereken kafes için tüm detayları sizin için listeledik.
Kuş Kafesi Nasıl Olmalıdır?
Kuşlar kafeslerini gagalayıp kemirmeye çalışabilirler. Bu sebeple kafesin kemirilmeye müsait olmayan, yerinden çıkmayacak, bükülüp kırılmayacak ve zararlı maddeler içeren bir boyayla boyanmamış olan bir kafes tercih etmelisiniz.
Kuşunuzun yaramazlık yaparken zarar vermesini ve zarar görmesini engelleyecek bir ortam olmalı.
Sık sık temizlemeniz gerekeceği için kolay temizlenen bir kafes almalısınız.
Kafes mandalı, kuşunuzun açamayacağı şekilde ve güvenli olmalıdır.
Kafeste ne kadar bağlantı varsa, o kadar güvensizdir. Aynı zamanda köşe sayısının artması, kuşun uçuş alanının daralmasına sebep olur.
Kare veya dikdörtgen kafesler, temizlenmesi, güvenliği ve kuşun rahatı açısından tercih edilmelidir.
Kafeslerin tabanlarında çoğunlukla sürgülü tepsiler kullanılır. Taban tepsilerinin kolay çıkarılıp temizlenebilir olması gerekir. Yerinden çıkarıldığında ise kuşunuzun çıkabileceği boşluk bırakılmamalıdır.
Kafes altlığı için kedi kumu, mısır kırıntısı ve gazete kağıdı kullanılmalıdır. Talaş ve ahşap parçası kullanılması önerilmez. Toz yapacağı için kuşun solunum yollarını etkiler.
Gazete kağıdı gibi altlıklar kullanımı dışkı kontrolü için de idealdir. Günlük düzenli takip yapabilirsiniz.
Kuş Çeşitlerine Göre Kafes Tercihi
Kuşunuzun kafesi onun uçma şekline ve rahatına göre alınmalıdır. İhtiyaçları doğrultusunda yapılan seçimler, onun daha mutlu bir hayat sürmesini sağlayacaktır.
Kafesin parmaklıkları arasındaki boşluğun bile kuşunuzun ihtiyaçları ve kişiliği doğrultusunda belirlenmesi gerekir.
Muhabbet kuşları hareket etmeyi çok severler. Kafeslerinin yüksek ve geniş olması gerekir.
İspinoz ve kanaryalar uçmayı oldukça severler. Daha uzun ve geniş bir kafesleri olmalıdır. Uçmaya elverişli bir yaşam alanı onlar için idealdir.
Sultan papağanı (Cockatiel), tepelerinin ve uzun olan kuyruklarının kıvrılıp kırılmayacağı kafeslere ihtiyaç duyarlar. Yüksek ve geniş kafesler onlar için oldukça uygundur.
Kuş kafesi nasıl olmalı konusunda önemli bir hatırlatma gereği hissettim. Cennet papağanı besliyorsanız iki adet dişi cennet papağanını aynı kafese koymayın. Dişi cennet papağanları ile erkek cennet papağanlarını ayırd etmenizde faydası olacak bir ip ucu dişi olanların ısırdığında daha fazla can yakmasıdır. Eğer kazayla iki dişi ve bir erkek cennet papağanını aynı kafese koyarsanız bir süre sonra dişi papağanlardan biri diğerini büyük ihtimalle parçalayıp öldürecektir. Cennet papağanları çok kolay üreyen papağanlardır bu nedenle ingilizce olarak onlara Love Parrots denir. Eğer kafese yuva takarsanız ve bir erkek bir dişi olmak üzere bir çift papağana sahipseniz ortalama 6 adet yumurta yumurtlayabilirler. Papağanlarda erkek ve dişi yavrura birlikte bakarlar. Papağanlarda güçlü olan dişidir, dişi daha aktif ve akıllıdır genelde. Erkek olup aktif ve akıllı cennet papağanına da rastlamadım değil ama 300 papağan ürettim ancak bir tane erkek akıllı ve güçlü çıktı. 150 dişinin 140 ı güçlü ve akıllıydı. Dişiler çok acımasız olabilirler, yuvalarına ya da kafeslerine girecek başka bir papağanı özellikle de dişiyse parçalamaya çalışacaklardır.