Korpus Luteum Kisti ve Tedavisi
Korpus luteum sarı renkli olduğu için sarı cisim olarak da adlandırılır. Adet döneminin başında FSH hormunun etkisi ile folikül büyür. Yumurtalama döneminde ise LH hormonunun etkisiyle folikül çatlar ve yumurtalama gerçekleşmiş olur. Çatlayan folikülden yumurta atıldıktan sonra folikül korpus luteum denilen yapıya dönüşür. Gebelik oluşmadığında korpus luteum yapısının yok olması gerekirken yok olmadığında korpus luteum kisti oluşur. Korpus luteum kistide yumurtalama fonksiyonuna bağlı olduğu için fonksiyonel kist grubuna girmektedir. Korpus luteum kistlerininde boyutları folikül kistleri gibi küçüktür. Ortalama boyutları 3-4 cm arasında değişmektedir. Genellikle daha fazla büyümezler ve kendiliğinden kaybolması beklenir. Korpus luteum kistleri genellikle tek taraflıdır. Korpus luteum kistlerinin içerisinde kanama gerçekleşir ise korpus hemorajikum adını almaktadır. Korpus luteum kistlerinin en belirgin belirtileri kasıklarda ağrı, ilişki sırasında ağrı, adet düzensizliği ve adet gecikmesidir.
Korpus Luteum Kisti Tedavi
Korpus luteum kistleri başlangıç olarak ultrasonografi ile belirlenmelidir. Tedavi için hemen bir ilaç tedavisine başlamak veya ameliyat planlamak uygun olmaz. Çünkü korpus luteum kistleri küçük yapılı kistler oldukları için kendiliğinden kaybolmaları beklenmektedir. Ayrıca korpus luteum kistlerinin küçük yapılı olmalarına bağlı rüptüre, burkulma ve dönme gibi durumlar gözlenmemektedir.
Korpus Luteum Kisti Tekrarlar Mı?
Korpus luteum kistleri yumurtalama dönemiyle alakalı bir durum olduğu için ve yumurtalama süreci devam ettiği sürece tekrarlama riski olasıdır. Ama korpus luteum kistleri iyi huylu kistler olduğu için tekrarlamış olsada tedavi süreci aynı devam etmelidir.