Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği
Koriyonik Villüs Örneklemesi ve Hemşirelik Bakımı
Koriyonik Villüs örneklemesi anne karnındaki bebeğin genetik / biokimyasal hastalıklar açısından tanımlanmasını sağlayan ve erken gebelik haftalarında 9–11. gebelik haftaları arasında uygulanabilen bir tanı yöntemidir.
Koriyonik Villüs Örneklemesi sonrası bazı sorunlarla karşılaşılabilir bu nedenle hemşireler işlem öncesi ve sonrası bakımda rol alırlar.
Koriyonik Villüs Örneklemesi işleminden sonra en sık amniyon / koryon zarlarının zarar görmesi, plasentanın merkezinde hematom, kanama, uterus rüptürü, amniyon zarının açılmasına bağlı sıvı miktarında azalma (oligohidramniyoz), fetüste anomali riskinde artış ve bazen fetal kayıplar gözlenebilir.
Koriyonik Villüs örneklemesi İşlem Öncesi Hasta Bakımı
- Kadına ve eşine işlemin genetik taramada nasıl bir fayda sağlayacağı, işlemin yararları, riskleri ve sınırlılıkları açıklanır. Gebe kadına ve eşine işlemi kabul ettiklerine dair kabul formu imzalatılır.
- Muayeneden bir saat önce hastaya 4 bardak su içirilir ve tuvalete gitmemesi söylenir.
- Anne ve fetüs işlem öncesi değerlendirilir.
- TS- Koriyonik Villüs Örneklemesi örneklemi sırasında servikal kanaldan kateter geçerken hafif bir ağrı olacağı ve kasılma hissedebileceği söylenir.
- Hastaya relaksasyon teknikleri öğretilir.
Koriyonik Villüs örneklemesi İşlem Sonrası Hasta Bakımı
- Gebe kadının hayati belirtileri ve eksternal fetal monitorizasyon ya da NST ile fetal kalp hızı (FKH) bir saat boyunca 15 dk’ da bir izlenir
- Hastada vajinal kanama, abdominal ağrı, ateş yüksekliği, üşüme ve amniyon kesesi rüptür gözlenirse hekime haber verilir.
- RH negatif kadınlara Rhogam uygulanır.
- Anne ve diğer önemli kişiler kararlarıyla ilgili desteklenir. Soru sormalarına fırsat verilerek gerekli açıklamalar yapılır.
Özlem CAN GÜRKAN