Gebelik

Koriyonik Villüs örneklemesi Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır?

Koriyonik villüs örneklemesi fetüsün genetik ya da biokimyasal hastalıklarını erken tanılamaya (9–11. gebelik haftalarında) yardımcı bir tanı aracıdır.

Kromozomal problemleri ya da kan hastalıklarını tanılamada önemlidir. Ayrıca fetüsün erken tedavisine başlanılması gereken durumlarda kullanılır. Bu teste MS-AFP değerlendirilmediği için nöral tüp defektleri (spina bifida vs.) ve MS-AFP ile ilişkili diğer hastalıklar taranmaz.

Koriyonik Villüs örneklemesi Neden yapılır?

Fetüste kistik fibroz, kas distrofisi şüphesi. Önceki çocuklarda kromozomal anomali varlığı, ailede bilinen kromozomal anomali ve fetal enfeksiyondur.

Koriyonik Villüs örneklemesi Nasıl yapılır?

koriyonik villüs örneklemesi nasıl yapılır

Koriyonik villüs örneklemesi teknik olarak basit bir işlemdir. USG ile yönlendirilen iğne ya da 0,8–0,9 mm’lik bir kateterle transabdominal (TA) veya transservikal (TS) yoldan girilerek koryonik villüslerden örnek alınması işlemidir. 12. haftadan sonra yapılan Koriyonik Villüs Örneklemesi, gebe kadında genital herpes gibi bir enfeksiyonun varlığında, belirgin retroversiyon ve retrofleksiyon durumunda abdominal yöntem tercih edilmelidir.

Kültürde yeterli olacak materyal alımı ve kültür başarısı %95 civarındadır. Bu yöntemin en önemli özeliği ilk trimesterde uygulanması ve doğrudan hücre kültürü yapılığından sonucun 1–2 gün içinde elde edilebilmesidir.

Koriyonik Villüs örneklemesi Komplikasyonları

Koriyonik Villüs Örneklemesi amniyon ve koryon zarlarının zedelenmesi (%0,1), retro / intraplasental hematom, vajinal kanama, uterus hasarı, açıklanamayan oligohidramniyoz gelişimi, ekstremite anomalileri ve fetal kayıp riskleri vardır.

Hasta işlem sonrası dikkatli izlenmelidir.

Özlem CAN GÜRKAN

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu