Kadın Sağlığı

Klamidya

Cinsel yolla bulaşan önemli hastalıklardan biridir. Klamidya trikomatis isimli bir bakterinin neden olduğu hastalık sıklıkla belirti vermez. En önemli belirtisi, sarı-yeşilimsi renkte bir akıntıdır.  Klamidya sık görülen bir hastalıktır ve özellikle cinsel ilişki yaşayan gençlerde daha fazla görüldüğü yapılan çalışmalarda bildirilmiştir.

Klamidya kimlerde daha fazla görülür?

Kötü şartlarda yaşayan bireylerde, gençlerde, bir den çok cinsel eşli olanlarda, çok sık cinsel ilişkiye girenlerde, homoseksüellerde, korunma yöntemi olarak doğum kontrol hapı kullananlarda risk daha fazladır.

Klamidya belirtileri nelerdir?

 Sarı-Yeşil (mükopürülan akıntı) hastalığa neden olan bakterinin rahim ağzına yerleşmesi ve enfeksiyona neden olması sonucunda görülen en önemli belirtisidir.

Cinsel ilişki sonra kanama ve rahim ağzında (serviks) ödem de hastalığın belirtilerindendir. Enfeksiyonu nedeniyle hastalar idrar yolu enfeksiyonu şikâyeti yaşayabilirler.

Kamidyanın neden olduğu diğer sağlık sorunları?

İdrar yolu enfeksiyonu, servisitis (rahim ağzının iltihaplanması), endometritis (rahmin en iç tabakasının iltihaplanması), salpenjitis (Tüplerin iltihaplanması) gibi hastalıklara neden olabilir. Dış gebelik riski bu hastalarda daha yüksektir. Sürekli alt karın ağrısına da neden olabilir. Enfeksiyon kadınlarda PID’ye (pelvik inflamatuar hastalık) neden olabilir. PID kadın iç üreme organlarının yaygın iltihaplanmasıdır. Önemli bir kısırlık nedenidir.

Erkeklerde klamidya enfeksiyonu;

Erkeklerde, enfeksiyon genellikle belirti vermez. Belirtileri, penis ucundan gelen fazla miktarda beyaz ve renksiz akıntı, ağrılı idrar ve kaşıntı gibi belirtiler verir. Erkeklerde de önemli bir kısırlık nedenidir. Erkeklerde spermlerin depolandığı ve olgunlaştığı alanı enfekte ederek (epididimit) kısırlığa neden olur.

Klamidya İnfertilite (kısırlık) nedeni olabilir mi?

Klamidya enfeksiyonu sıklıkla kadın iç üreme organlarının birçoğunda enfeksiyona neden olduğu için tüplerde tıkanma ve buna bağlı olarak kısırlık görülebilir.

Klamidya tanısı;

Kadınlara mutlaka jinekolojik muayene yapılarak rahim ağzı değerlendirilir ve rahim ağzından örnek alınarak kültür yapılır. Birçok farklı tanı yöntemi de mevcuttur.

Klamidya Tedavisi;

Sıklıkla tedavide Azitromisin kullanılır, ilacın dozuna ve kaç gün kullanılacağına başvuracağınız hekim karar verir.

Klamidya ve gebelik;

Enfeksiyonun doğum kanalında bebeğe geçip bebeği enfekte etmesi mümkündür. Mutlaka her gebe kadın klamidya açısından taranmalıdır. Bebeğin eşinden (plasenta) bebeğe enfeksiyonun geçişi yoktur.

Klamidya da eş tedavisi;

Eş tedavisi gereklidir. Eş tedavi edilmediği takdirde hastalık tekrar eşe bulaşabilir.

Tedavi sırasında cinsel ilişkiye girilmez. Cinsel ilişki yaşanacak ise prezervtif (kondom) kullanılabilir. Tedavi başladıktan 3-4 hafta sonra testler tekrar edilmelidir.

PID hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu