İnfertilite (Kısırlık)

Kısırlık (infertilite) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı bir çiftin bir ayda gebe kalma şansı yaklaşık %15-25’tir. Düzenli cinsel aktiviteleri olan çiftlerin %85’i ilk bir yıl içinde gebe kalabilmektedir. Kısırlık görülme sıklığının üreme çağındaki çiftler arasında yaklaşık %10-15 olduğu ve her altı ya da yedi çiftten birinin kısırlık sorunu yaşadığı bildirilmektedir. Dünyada 80 milyondan fazla kişinin kısırlık sorunundan etkilendiği bildirilmektedir.

Ülkemizde bir çiftin çocuğu olmadığında sıklıkla kadınlar sorumlu tutulmakta, erkekler sorumluluk almamaktadırlar. Oysaki kısırlık kadınlar gibi erkeklerden de kaynaklanabilir.  Sorun yaşandığında çiftleri birlikte kliniğe başvurup gerekli değerlendirmelerin yapılması gereklidir.

Kısırlık belirtileri nelerdir?

Kısırlık, çocuk isteyen çiftlerde, en az bir yıl süreyle herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanılmadan yaşanan düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması durumudur.

Birincil (Primer infertilite)

En az bir yıl süreyle korunmasız cinsel ilişkide bulunulduğu halde gebelik olmamasına primer infertilite denir.

İkincil (Sekonder infertilite)

Daha önce gebelik olduğu halde son bir yıl içinde korunmaksızın cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen tekrar gebe kalmamasına sekonder infertilite denir.

Subfertilite

Eşlerden birinin ya da ikisinin fertilitesinin azalmasına bağlı olarak (yaşlanma, hastaık vb.) çocuk sahibi olmamalarıdır.

Sterilite

Gebeliğin gerçekleşmediği ve çocuk sahibi olmanın mümkün olmadığı durumdur. Tetkikleri tamamlandıktan sonra düzeltilmesi imkânsız anatomik ve fizyolojik bozukluklar söz konusudur. Mesela bazı erkeklerde hiç canlı sperm yoktur, bazı kadınlarda yumurtalıklar cerrahi olarak çıkarılmıştır vb.

En az bir yıldır (haftada en az 2) düzenli olarak cinsel ilişki yaşayan, herhangi bir korunma yöntemi kullanmayan ve gebelik oluşmamış çiftler hastanelerin infertilite merkezlerine başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalıdırlar. Bu tetkikler sıklıkla, kadının yumurtlamalarının değerlendirilmesi, tüplerinin açık olup olmadığının değerlendirilmesi ve erkeklerin sperm sayımının yapılması şeklindedir.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu