Gebelik

Kimerizm (Chimerism) Nedir?

Gebelik, bir adet oosit (dişi yumurta hücresi) ve spermin birleşmesiyle oluşur. Kimerizm durumunda iki oosit ve iki sperm hücresi bir araya gelerek iki adet döllenmiş yumurtayı, döllenen iki yumurta ise birleşerek tek bir embriyoyu oluşturur. Böylece daha sonra doğan bebek iki kardeşin genetik yapılarından ve dokularından oluşan tek bir canlı gibidir.

Kimerizm yalnızca insanlarda değil diğer canlılarda da görülebilir. Ve oldukça nadir rastlanılan bir durumdur. Bu olayla meydana gelen canlıya ise ‘Kimer’ denir.

Kimerizm olayında pek çok karışıklık söz konusudur. Normalde iki yumurta hücresinden iki ayrı bebek olması gerekirken tek bebek olduğu için bebeğin vücudunda iki ayrı DNA olmaktadır. Bu karışıklılar en fazla bebeğin annesine ait olup olmadığı araştırılacağı zamanlarda görülmektedir. Kimerik bir anneden doğan bir bebek kimerik değildir ve anneden gelen yumurta hücresiyle babadan gelen sperm hücresinin birleşmesiyle oluşan genetik yapıya sahiptir.  Annenin vücudunda bulunan 2 ayrı genetik yapıdan birini alır. Bu nedenle bebeğin anneye ait olduğu araştırıldığında farklı sonuçlar çıkabilir.

Mikrokimerizm Nedir?

Mikrokimerizmde iki ayrı canlıyı oluşturacak hücreler birleşerek tek bir canlıyı oluşturmazlar. Mikrokimerizm, bir canlıya ait az sayıda hücrenin başka bir canlıda bulunmasıdır. Bu durumla en sık gebelikte karşılaşılmaktadır. Gebelik döneminde anneye ait bazı hücreler bebeğe, bebeğe ait bazı hücrelerde anneye geçebilmektedir. Hatta doğumdan sonra da yıllarca vücutlarında kalabilir. Anne ve bebek arasındaki bu hücre geçişine Fetomaternal Mikrokimerizm denir.  Gebelik dışında kan transfüzyonu ve organ nakli de mikrokimerizme neden olabilir.

Şeyma Aracı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu