Kedilerin Sağlığı
Daima yanımızda olan, sevgiye asla doymayan minik dostumuz kedilerin sağlığı, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kedi dostunuzun sağlığını koruma konusunda endişelenmeyin. Sandığınız kadar da zor değil.
Kedilerin Sağlığı
♦ Tüm kedi dostlarımızın cinslerine göre genel bakımı farklıdır. Veterinerinizden detaylı bilgi almayı unutmayın.
♦ Kedi dostunuz için mutlaka karne çıkarttırın. Onun tedavisinde uygulanan ilaçların yapışkanlı kağıtlarını mutlaka karneye ekleyin.
♦ Dostunuz sağlıklı bile olsa mutlaka tam muayene yapılmalıdır. Her yıl mutlaka veterinere götürüp tam bir muayene yaptırmalısınız. Çünkü büyümeye (yaşlanmaya) devam ederken, şeker hastalığı veya böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Erken teşhis için düzenli kontrol önemlidir.
♦ Kedilerin sağlığında oldukça önemli olan göz bakımı, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Gözlerinde iltihaplanma, sulanma ve mikrop kapma gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Düzenli olarak her gün gözleri hafif ıslatılmış bir bezle temizlenmelidir. Kedilerin göz ve kulak sağlığı bakımı için özen gösterilmelidir.
♦ Bir iki istisnai hastalık dışında, kedilerdeki hiçbir hastalığın insanlara bulaşıcı özelliği olmadığını söylemek mümkün. Özellikle kedilerdeki aids virüsü sadece diğer kedilere bulaşır. İnsanlara bulaşmaz.
♦ Kedi dostunuzun yaşadığı ilk yıllar insanların yaşlarına göre 20 yaş sayılabilir. Bunun üzerine ise, her yıl dört yıl kadar eklenir.
Kediler genellikle on beş yıl yaşarlar. En fazla yirmi yaşına kadar yaşadığı görülmüştür.
♦ Dişi kediler regl olurlar. Fakat fark edilmeyebilir.
♦ Kedinizin ilk yıllarında mutlaka aşılarını yaptırın.
♦ Kedinizi veterinerlere bırakırken iyice araştırın. Güvenilir olmayan veterinerler, kedilerinizi iyileştirdiklerini söylerken, ilaçsız bırakarak öldürürler.
♦ Seyahate götüreceğiniz kedinize kafanıza göre sakinleştirici vermeyin. Dozunu ayarlayamazsanız onu öldürebilirsiniz.
♦ Doğasında özgürlük olan dostunuzu asla tasmayla dolaştırmayın. Tasmaların altında pire birikmesi yaşayabilirsiniz.
♦ İlaç vermek gibi önemli bir durumda ensesinden tutup kaldırabilirsiniz. Hem kontrolünü kolaysa sağlarsınız, hem de canını acıtmamış olursunuz.
♦ Eğer kedinizin evde ilk günüyse onu mutlaka veterinere bırakın. İç ve dış parazit tedavisi gerçekleştikten sonra eve getirin. İlerleyen zamanlarda tavsiye edilen ilaçlarla bu tedaviyi siz de yapabilirsiniz.
♦ Kedilerin antiseptik özelliği taşıyan tükürükleriyle kendini temizlediğini biliyoruz. Fakat bu tüyleri mutlaka kusarlar.
Çığlık ve öğürme arasında bir sesle tüy yumağını çıkarırlar. Bunun kolaylaşması için çimen yemeleri gerekebilir. Eğer kedi dostunuzu dışarı çıkarmıyorsanız, evde küçük bir saksıda çim yetiştirebilirsiniz.
Kedi otunu da tercih edebilirsiniz. Fakat sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu sebeple çok az yemesi gerekir.