Kadını Şiddetten Koruma Yasası (6284)
Kadına şiddet yasası Ailenin korunmasını ve şiddetin önlenmesini amaçlar. Bu yazıda sizlere kadını şiddetten koruma yasası (6284) hakkında kısa bir bilgi verilmek istenmiştir.
Kanunun amacı nedir, kimleri korumaya yöneliktir?
Kadına şiddetten koruma yasası, şiddet mağduru ya da şiddete uğrama olasılığı olan kadınları, çocukları ve diğer aile bireylerini korur. Yasadan faydalanmak için evli olmak gerekmez. Israrlı takip yaşayan ya da şiddete uğrayan ya da uğrama ihtimali olan bekar kadınlarda yasadan faydalanabilirler.
Kanunun temel ilkeleri nelerdir?
Şiddete uğramış bireye verilecek destek ve yardım hizmetlerin sunulmasını sağlar. Bireylerin insan onuruna uygun bir şekilde yaşamasını sağlar. Bu amaçla bir takım kararları içerir.
Kanun şiddet mağdurlarını nasıl korur?
Kanundan faydalanabilmek için kadının şiddet uygulayıcısından şikayetçi olması gerekir. Şikayetler bireysel olarak polis ya da jandarma merkezlerinde yapılabilir. Kanun koruyucu ve önleyici tedbir kararlarıyla mağduru korur. Koruyucu tedbir kararları şiddet gören kişiyi koruma altına almak için oluşturulmuştur, önleyici tedbir kararları ise şiddet gösterenin olumsuz hareketlerini kısıtlayan onu uslandırmak için oluşturulmuş kararlardır.
Mağduru korumak ve bireyin şiddete maruz kalmasını önlemek için alınan kararlar mülki amirler ya da hâkimler tarafından konulur.
Koruma amaçlı tedbirlerden bazıları:
- Mağdura ve çocukları varsa çocuklarına kalacak yer sağlanması, gerekiyorsa kreş sağlanması.
- Geçici para yardımının yapılması.
- Psikolojik-mesleki-hukuki ve sosyal rehberlik ve danışmanlık sağlamak.
Önleyici tedbirlerden bazıları:
- Şiddet mağduru kadına, sözel şiddette bulunmaması.
- Ortak yaşadıkları evden uzaklaştırılması, evin şiddet mağduruna tahsis edilmesi.
- Gerekiyorsa şiddet uygulayıcısının mağdurun çocuklarına yaklaşmasına izin vermemek.
- Şiddet uygulayıcısının çocuklarla refakatçi eşliğinde yaklaşması ya da görüşmenin tümüyle yasaklanması.
- Koruma altındaki kişinin eşyalarına zarar vermemesi.
- Kişiyi cep telefonu, e mail vb. iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi.
- Silahı varsa gerekli kurumlara silahını teslim etmesi.
- Korunan kişilerin bulunduğu yerde alkol ya da uğuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması, bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere yaklaşmamaları, bağımlılık durumu varsa tedavi ettirilmesi.
- Bir sağlık kuruluşuna muayene ve tedavi için başvurması ve tedavinin sağlanması.
Kadını şiddetten koruma yasası (6284) hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız. (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/20120320-16.htm )