Japon Balığı Hastalıkları
Japon balıkları da pek çok sebeple hasta olabilirler. Genelde siz hastalığı anlayana kadar akvaryumunuzda toplu ölüm gerçekleşir. Peki japon balığı hastalıkları nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Böyle durumlar için enfeksiyon ve parazitleri tanımak oldukça önemlidir. Eğer tanırsanız çabucak teşhisi koyar ve hızlı bir tedaviye balığınızı iyileştirebilirsiniz.
Japon Balığı Hastalıkları
Kabızlık
Beslenme bozukluğu sebebiyle balığınız kabız olabilir. Kabızlığın belirtileri daha çok karında şişlik ve ters yüzmedir. Bu durumun çözümü haşlanmış sebzelerle beslemektir. Hatta bir süreliğine ıspanak veya bezelye ile beslerseniz kabızlık ortadan kalkacaktır. Bu süreçte dışkıyı görmek için takip etmeniz gerekir.
Bağırsak İltihabı
Balıklarda bağırsak iltihabı gerçekleşebilir. Peki sebepleri nelerdir?
○ Aşırı tuzlu yem
○ Sadece kuru yem vermek
○ Aynı çeşit canlı yemle beslemek
Bağırsak iltihabının belirtisi kanlı dışkıdır. Hasta balığınızı farklı akvaryuma geçirip, yemi vermeyi bırakmalısınız. Olması gereken beslenme şekliyle iyileşmesi beklenmelidir.
Mantar Enfeksiyonu
Mantar sadece sağlıksız ve yaralanmış balıklarda görülür. Sağlıklı balıklara bulaşma ihtimali yoktur. Japon balığı hastalıkları arasında en tehlikeli olanlardan biridir. Yumuşayıp dağılan deri, iştahsızlık, yaraların şeklinin bozulması ve dekorasyonun arkasına saklanma gibi belirtileri vardır.
Mantar için balığınızı otuz derecelik bir akvaryuma alınmalı ve akvaryumculardan alınan ilaçları düzenli olarak verilmelidir.
Beyaz Benekler
Deride ve yüzgeçlerde beyaz benekler şeklinde görülür. Bu beneklerin her biri içlerinde birer parazit taşır ve balıktan beslenir. Gelişimini tamamladıktan sonra balığınızdan ayrılıp kumların arasına iner.
Bu da tüm akvaryuma yayılması demektir. Çünkü bir gün içerisinde parazitler parçalara bölünerek çoğalır.
Akvaryumcuların sattığı beyaz benek ilaçları ile bu durumdan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda balıkları başka bir akvaryuma alarak, akvaryumunuza metilen mavisi ekleyebilirsiniz. Suyun seviyesine göre belli ölçülerde kullanılan metilen mavisi, suyun maviye dönmesini sağlar. Her hafta suyun yarısı değiştirilerek metilen mavisi uygulamaya devam edilmelidir. Parazitin bittiğine emin olduğunuzda, balıklarınızı tekrar akvaryuma alabilirsiniz.
Bu konuda unutulmaması gereken tek şey parazit tedavisinin asla balıktan ayrılmadan yapılmaması gerektiğidir. Balığınızın üstündeyken yok edilemezler.
Siyah Benekler
Kist şeklinde balığınızın gövdesinde görebileceğini siyah beneklerdir. Eğer sümüklü böcek aldıysanız, ilk önce onu temizlemeniz gerektiğiniz unutmayın. Geçiş için siyah benek parazitleri sümüklü böcekleri kullanırlar. Beyaz benekler gibi, benelerin içinde bulunurlar.
Akvaryumculardan nitrofurazon içerikli ilaç kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Sarı Benekler
Solungaçlara yakın bölgede kendini gösteren sarı benekler, vantuzlarıyla balığınızın vücuduna tutunur. Çok hızlı çoğalıp yayılır. Yavru balıklar için tehlike çok daha fazladır.
Her on litre su için beşer damla metilen mavisi eklenerek tedavi edilebilir. Akvaryumun tüm dekoru sterilize edilmelidir.
Bu parazitten tamamen kurtulmanın kolay bir yolu daha vardır. Akvaryumun tamamını kararacak gibi kapatın. Sonra içinde bir yere cam parçası yerleştirin. O cam parçasının yaslı olduğu yerde küçük bir açıklık bırakın. Parazitlerin hepsi ışık görebilmek için oraya gelip cama tutunacaktır. Sonunda camı oradan alarak parazitlerden kurtulabilirsiniz.
Balık Sülükleri
Balığınızın üzerinde yaşar. Belirtisi balığınız, üzerindeki bir şeyden kurtulmak ister gibi etrafa sürtünmesidir.
Akvaryumunuzdaki suyla birebir sıcaklıkta olan bir suyun içine, yüzde üçü oranında tuz ekleyip eritin. Balığınız onun içindeyken parazitler düşecektir.
Eğer tuzlu suyun düşüremediği parazit olursa, cımbız kullanarak çıkarabilirsiniz.
Balık Yengeçleri
Bu parazitin başında iki tane kolu vardı. Bu kollarıyla balığınıza tutunup kanını emmeye başlar. Beslenme şekli budur.
Balıklar, balık sülüklerinde de olduğu gibi rahatsız olduğunu belli eder. Böyle durumlarda aynı oranlarda tuzlu su ile balığın üzerinden düşmesi beklenir. Kalanlar ise cımbızla toplanır.
Bu parazitler arkalarında kızarıklık şeklinde bazı izler bırakır. Bunlar için bir tedavi yöntemi yoktur. Zamanla kendiliğinden geçecektir.
Patlak Gözler
Balığınızın gözlerinden biri veya ikisi de, eskiye oranla şişip patlar. Bu durum eğer fark edilmezse körlükle sonuçlanır. Gözleri olmayan balıklar bu şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. Fakat zamanında nitrofurazon içeren ilaçlar sayesinde şişlik tedavi edilebilir. Bunu farklı bir akvaryumda yaparak sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Pamukçuklar
Bu enfeksiyon balığınızın daha çok ağız çevresinde görülür. Beyaz bir tabaka olarak görülen bu mantar, balığın başka bir akvaryuma alınmasıyla tedavi edilebilir.
Akvaryum sterilize edildikten sonra, balığın olduğu akvaryuma, on litre için yüz miligram terramycin ile tedaviye başlanır. Hastalık ortadan kalksa bile, ilaç verilen birkaç gün daha tedavi sürecine eklenmelidir.
Kuyruk Erimesi
Tüle benzeyen kuyruğa sahip ve çok renkli olan Japon balığı türlerinde görülen bir hastalıktır. Yüzgeçlerinde ve kuyruklarında önce kırmızı benekler çıkar. Sonra uçlardan başlayan erime, balığın gövdesine doğru ilerler. Gövdeye ulaşması ölümle sonuçlanır.
On litre dolusu suyun içinde iki yüz elli gram tuz eriterek, balığınızı bu suyun içinde yıkayabilirsiniz. Kaya tuzu sayesinde iyileşme sağlanabilir.
Aynı şekilde on litrelik bir suya yedi yü elli miligram terramycin ekleyerek de tedavi edebilirsiniz.
Pulların Dökülmesi
Balığınızda pul eksikliği görüyorsanız tehlike var demektir. Çünkü bakteriler pulların döküldüğü bölgelerden bulaşır ve balığınız için ölümcül bir hastalıkla karşı karşıya kalabilir.
Balık Veremi
Balığınızda iştahsızlık, halsizlik ve refleks kaybı görüyorsanız panik olabilirsiniz. Çünkü balıklardaki verem hastalığı, insanlardaki verem mikrobunun aynısıdır.
Eğer akvaryumunuzda sadece bir balıkta görülüyorsa, başka akvaryumda tedavi edebilirsiniz. Fakat hepsinde görülüyorsa, topluca bir tedavi uygulamak gerekir.
Yüz litrelik bir suyun içine iki gram para amine salisilik asit veya iki gram streptomisin ekleyerek balığınızı o suyun içine alın.
Fazla Protein
Şişmanlık olarak da bilinen bu hastalık aşırı protein alımında gerçekleşir. Ölümle sonuçlanabilir. Beslenmesini hemen düzene sokmak gerekir.