Kadın Sağlığı

iyi huylu meme hastalıkları

Memede görülen iyi huylu meme hastalıkları fibrokistik değişiklikler, fibroadenom, meme kistleri ve yağ nekrozudur.

Fibrokistik değişiklikler:

Memede en sık görülen iyi huylu (selim) meme hastalığıdır. 21 yaş altında %10 sıklıkta, menopoz öncesi dönemde ise daha sık olur. Özellikle adetin 7 ve 14. günlerinde görülür.  En sık yakınma ağrı ve hassasiyettir. Ağrı genellikle süt bezindeki genişleme, iltihap ve ödemden dolayı oluşur. Nedeni bilinmez ve artık hastalıktan ziyade normal bir değişiklik olarak kabul edilir. %70-90 doğum kontrol hapı (oral kontraseptifler) ile tedavisinde fayda sağlanmıştır. Çay, kahve, çikolata içinde bulunan metilksantin (kafein ve teobrominin ana maddesi) maddesi tüketimi artışının hastalığın görülme sıklığını artırdığı düşünülmektedir.

Fibroadenom:

25 yaş altında en sık görülen ve yavaş büyüyen iyi huylu meme tümörleridir. Ele gelmesi, büyümesi ve psikolojik olarak hastayı etkilemesi durumunda kitlenin çıkarılması ve patolojik olarak değerlendirilmesi ile tanı ve tedavisine yönlenilir.nadiren kanser eşlik eder.

Meme kistleri:

Genellikle pre-post menopozal (menopoz öncesi-sonrası) kadınlarda görülür. Tanı ultrason eşliğinde kistin boşaltımı (aspirasyon) ile konulur. Kist aspirasyon ile kaybolmaz, 6 hafta içinde yeniden ortaya çıkarsa,  ultrasonda komplike kist olarak değerlendirilmesi halinde cerrahi yönteme başvurulur.

Yağ nekrozu:

Genellikle meme travması sonucu gözlenmekle birlikte meme biyopsisi, meme cerrahisi ve radyoterapi gibi nedenlerle de oluşabilir. En sık meme ucu ve çevresinde olmakla birlikte memenin her yerinde görülebilir. Fizik muayene ve mamografide kanserden ayırt edilmesi güçtür.  Deride kalınlaşma, sert, hareketsiz ve ağrısız kitle olarak kendini en sık gösterir. Travma belirtisi varsa izlem yapılır, travmaya ait net bulgu saptanmaz ise biyopsi (kitlenin çıkarılması) yapılır.

Mercan Bozkurt

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu