Sağlık

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

İnsanların bacaklarında hissettikleri, karıncalanma, gıdıklanma, kramp, iğne batması, yanma ve benzeri rahatsızlık verici hislere Huzursuz Bacak Sendromu denir.  Bacaklarda görülen bu rahatsızlık istirahat halindeyken başlar, hareket ve yürüme halinde geçer. Özellikle akşamları görülür ve uykuda insana rahatsızlık verir. Gece uykusunu tam alamayan kişiler gün içinde halsizlik ve dikkat bozukluğu yaşarlar. Ayrıca uzun süren toplantılarla yolculuklar gibi sürekli oturma durumlarında sıkıntı yaratır. Hasta bacaklarını hareket ettirmek ve dolaşmak gereği duyar. Bacaklarını hareket ettirerek biraz rahatlarlar fakat birkaç dakika sonra tekrar aynı hissi yaşarlar. Bazı hastalarda hafif görülürken bazılarında şiddeti çok yüksek olabilir.

Daha çok ilerleyen yaşlarda ve kadınlarda görülür. Çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda daha çok “büyüme ağrısı” zannedilir ve tanısı konulmaz. Doktorların çok iyi tanı koyamadığı bir rahatsızlıktır. Çünkü hasta tam olarak neyi olduğunu anlatamaz. Çoğu kişi kendisinde huzursuz bacak olabileceğinin de farkında değildir. Bu hastalık genelde iki bacakta birden görülür.

Huzursuz bacak sendromu kimlerde sık görülür?

Bu hastalığa şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan kişilerde daha çok rastlarız.

Kansızlık ve vitamin eksikliği de hastalığı tetikleyen nedenlerdendir.

Kullanılan tansiyon ilaçları, antidepresanlar ve alerji ilaçları huzursuz bacak semptomlarını artırmaktadır.

Hamilelik sırasında da sık görülür.

Tıpta nedeni bilinmeyen hastalıklar içinde yer almaktadır.

Kalıtsal bir hastalık olduğu da söylenebilir. Yani anne babasında huzursuz bacak sendromu olanlarda bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksek seyretmektedir.

Hastaların çoğunda huzursuz bacak sendromuna sebep olan faktörler tespit edilememiştir.  Huzursuz bacak sendromunda kullanılan ilaçlar şikâyetleri biraz azaltır, uykuyu rahatlatmayı sağlayabilir. Ayrıca demir eksikliğinin tedavi edilmesi bu rahatsızlığın da azalmasına neden olur. Akşam saatlerinde çay, kahve ve çikolata tüketimini azaltarak geceyi daha rahat geçirebilirsiniz. Bacaklarınıza masaj yaparak veya sıcak kompres uygulayarak ya da rahatlatıcı egzersiz yaparak da belirtilerden bir süreliğine kurtulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu