Histerektomi Rahimin Alınması Ameliyatı Tipleri
Histerektomi (rahimin alınması), tıbbi tedavinin başarılı olmadığı durumlarda uterusun (rahimin) cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Hastanın patolojisine ve yaşına göre değişik şekillerde yapılmaktadır. Ameliyatın şekline ve hangi organların alınacağına hastalığın seyri, kişinin genel durumu, kilo durumu, herhangi başka bir hastalığının olup olmadığı dikkate alınarak doktor tarafından karar verilir. Histerektomi rahimin alınması ameliyatı tipleri.
Total Abdominal Histerektomi (TAH): Abdominal insizyon ile serviks (rahim ağzı) ve uterusun (rahim) çıkarılmasıdır. Overler (yumurtalık )ve fallob tüpleri çıkarılmaz.
Bu ameliyat maling neoplazm, maling durumlar, endometriozis, ciddi kronik pelvik inflamatuar hastalık, fibroidler, acil obstetricler, disfonksiyonel uterin kanamalar, pelvic adenozis, kronik pelvik ağrı, bilinmeyen tanı ya da explarator cerrahinin gerekliliği ve genişlemiş uterus gibi durumlarda uygulanır.
Total-Abdominal-Histerektomi ve Bilateral-Salphingo-Ooferektomi (TAH+BSO):
Uterus, Servix, Fallob tüpleri ve Overlerin cerrahi ile çıkarılmasıdır. Maling durumlar, endometriozis, kistik over, overyan kanser riski ve hidrosalphings gibi durumlarda uygulanır.
Vaginal Histerektomi; Vaginal yoldan servix ve uterusun çıkarılmasıdır.
Pelvic relaksasyon, sistosel, rektosel, stress incontinans, prolapsus uteri gibi durumlar ve yüksek riskli hastalar, şişmanlar, uzun süre anestezi alamayacak hastalara uygulanır.
Wertheim (Radikal) Histerektomi; Uterusun, tubaların, overlerin, parametriumun ve lenf glandlarının (lenf bezlerinin) çıkarılmasıdır.
Neoplastik hastalıklar, servix’in birinci ve ikinci evre kanseri gibi durumlarda uygulanır.
Yapılacak histerektomi rahimin alınması ameliyatı tipleri ne olursa olsun ameliyat öncesi hasta hazırlığı hemen hemen aynıdır. Doğum ve kadın hastalıkları hemşireleri hangi ameliyat şeklinin uygulandığını ve post op bakımın neleri içereceğini bilmelidir.
Yrd.Doç.Dr.Özlem CAN GÜRKAN