Kadın Sağlığı

Vajinal Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal mantara (kandida) çoğunlukla, Candida albikans isimli bir mantar neden olur. Kadınların %75’inin yaşamları boyunca en az bir kez, %40-45’inin 2 ya da daha fazla vajinal mantar enfeksiyonu olabilirler. Bu enfeksiyon cinsel ilişki ile bulaşmaz, ancak oral ilişki (ağız-vajina / ağız- penis) ile bulaşabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar vardır.

Vajinal mantar belirtileri

Kadınlarda;

Vajinadaki akıntı miktarında artış, beyaz pürtüklü peynirimsi kokusuz akıntı, vajina ve çevresinde şiddetli kaşıntı vardır. Vajinanın dış kısmında (Vulvada), kaşıntıya bağlı ödem (şişme), tırnak izleri görülebilir. Jinekolojik muayenede vajinanın (haznenin duvarında),  beyaz plaklar görülür. İlerlemiş enfeksiyonlarda, disparoni (ağrılı cinsel ilişki), dizüri (ağrılı idrar) ve vajinal ağrı olabilir. Enfeksiyonun çok sık tekrarlamasına bağlı olarak, üretrit, sistit, cinsel sorunlar ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.

Erkeklerde;

Mantar erkek cinsel organlarında da görülebilir. Erkekte ortaya çıkan belirtiler;

Penis başında ve deride kaşıntı, kişi sünnetli değilse, cilt kıvrımı altında beyaz akıntı, sünnet derisinde ödem (şişlik), sünnet derisinde yapışıklık veya cilt üzerinde çatlaklar, hafif akıntı görülür.

Vajinal mantar kimlerde görülür?

  • Doğum kontrol hapı ve aylık iğne kullananlarda,
  • Özellikle antibiyotik kullanımından sonra çok sık görülür (özellikle tetrasiklin ve ampisilin). Gerçektende öykü alınırsa kadının mutlaka birkaç gün öncesinde antibiyotik kullandığı görülür. Özellikle soğuk algınlığı dönemlerinde veya başka bir nedenle kullanılan antibiyotiklerden sonra çok sık görülüyor.
  • Gebelerde çok sık görülüyor.
  • Yine insanların çok az üzerinde durdukları, şeker hastalarında çok sık görülüyor.
  • Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş olabilir.

Vajinal mantar tanısı nasıl konulur?

Vajinadan alınan akıntının mikroskopta incelenmesi veya vajinal kandida kültürü yapılması.

Vajinal mantar tedavisi

Tedavi son derece kolaydır.  Hekim önerisiyle vajinal pomatlar, ağızdan alınan haplar kullanılır.

Gebelikte vajinal mantar olma riski artar. Gebeliğe bağlı kadında östrojen miktarı arttığı için vajinada mantar riski de artar. Tedavisi vardır. Doktora gitmek gerekir.

Vajinal mantarı olan kadınlara öneriler

  • Hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemeden bir doktora başvurunuz.
  • Tedavisinin son derece kolay olduğunu unutmayınız.
  • Doktora gitmekten çekinmeyiniz.
  • İç çamaşırlarınızın pamuklu, temiz ve kuru olmasına dikkat ediniz.
  • Tedavi sonrası mutlaka kontrole gidiniz.
  • Cinsel eşinizin de sizinle tedavi görmesine gerek yoktur. Ancak enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa eş tedavisi de gerekir.
  • Vajinal mantar enfeksiyonundan kurtulmanın en önemli yolu neden olan faktörü ortadan kaldırmaktır.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu