Doping

Hasta ve Hasta Yakınları Sağlık Çalışanlarından Ne Bekler? Hemşire Perspektifinden!

Sizlere çalışma hayatınızı kolaylaştıracak hepimizin bildiği fakat kendimize tekrar etme ihtiyacımızın olduğu 6 maddeden bahsedeceğim.

Hepimiz biliyoruz ki hastalık ve hastanede yatış süreci hem hastanın hem de yakınlarının ruhsal sağlığını oldukça yıpratan, tahammül sınırlarını en alt seviyeye indiren bunlara karşı beklentileri maksimum derecede yükselten bir süreçtir. Gerek fizyolojik gerekse psikolojik bakımın en üst düzeyde uygulanması gereken bir süreçtir.  Ve yine hepimiz biliyoruz ki hasta ve hasta yakınlarıyla, sağlık çalışanları arasındaki gerginlik bu sürecin içinde yaşanan aslında doğal olan fakat kriz yaratan bir durumdur.

Bu kriz bazen sağlık çalışanlarından kaynaklı, bazen hasta ve yakınları kaynaklıdır. Sağlık çalışanları grubunun kabul etmesi gereken bazı gerçekler vardır. Bu gerçekler hasta ve yakınlarının beklentilerini kapsamaktadır.  Peki, hasta ve yakınlarının beklentileri neleri kapsamaktadır? 🙂

1.Yeterli Fizyolojik Bakım

Bir kişinin hasta olması ekstra bir bakıma ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Hele ki bu kişi yatarak tedavi görüyorsa özellikle hemşiresinin a’dan z’ye, kendisinin her şeyi ile ilgilenmesini ister.

Hijyen uygulamaları, yatak temizliği ve düzeni, oda temizliği ve düzeni hasta ve yakınları tarafından hemşiresinin ilgilenmesini istediği bazı konulardır. Sağlık eğitimi alan biri bunları uygulamaları adı gibi bilir zaten. Peki ya hastayı gerçekten düşündüğünüzü nasıl hissettirirsiniz?

Hastanın cilt bakımı(yıkama, silme nemlendirme), banyosu, temiz kıyafetler giymesi, yemeğini yemesinde teşvik edilmesi ve eylemi başlatıcı olma, sık sık konforunu sorgulama. Yani hastaya özgü yaklaşımlar; örneğin elleri kuru görünen bir hastanızın ellerini nemlendirmek basit ama onu düşündüğünüzü gösteren bir uygulamadır. Çünkü emin olun hastalığın telaşından bazen bu bile unutulur.

*kimse bizi sizin gibi düşünmedi, kimse bizimle böyle ilgilenmedi

2.Güler Yüzlü Olmak

Ne olursa olsun hasta ve yakınları her koşulda sizden güler yüz bekler. Öyle ki, bu güler yüzle onları ağrı eşiğini yükseltebilir, memnuniyet oranını ve bakım algısını ekstra başka hiç bir şey yapmadan değiştirebiliriz.

*Hemşire hanım/bey sizin çok hoş bir enerjiniz var

3.Bakımlı-Temiz Olmak, Güzel Kokmak

Hastalıkla birlikte öz bakım uygulamaları ve hijyen uygulamaları aksamalar yaşayan bu kişiler karşılarında temiz ve bakımlı kişiler görmek isterler. Meslek icabı hasta ile yakın temasta bulunmak bu durumu zorunlu kılar aslında. Kişisel mesafelerimizi aştığımız tabiri caizse hasta ile burun buruna yaptığımız uygulamalarımızda güzel kokmakta farzdır. 🙂

*İnsan sizin gibi bakımlı kişiler görmek istiyor

4.Donanımlı, Hızlı ve Pratik Olmak

Hiç kimse karşısında mesleki becerileri yetersiz birini görmek istemez. Hele ki sağlık alanında. Eğer duruşunuz ve uygulamalarınız hızlı, pratik ve teorik bilgi ile sarmalanmış değilse mesleki kimliğiniz ne meslektaşlarınıza ne de hastalarınıza güven vermez. Bu sebeple mesleğinizle ilgili her konuda donanımlı olmak zorundayız.

*Hiç yeni mezun gibi durmuyorsunuz, hiç stajer gibi durmuyorsunuz

5.Dürüstlük

Eğer hastanıza ve yakınlarına doğru bilgiler vermiyorsanız başınıza dert alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Her şeyi anlatmak söylemek zorunda değilsiniz fakat söylediğiniz her şeyde dürüst davranmak zorundasınız. Eğer sizin yetkinizi aşan bir bilgilendirme ise bunu da karşı tarafa uygun bir dille ifade edin.  Tepkiyle karşılaşmak yerine anlayışla karşılaşırsınız.

*Peki kimden bilgi alabilirim, teşekkürler

6.Empati ve Şefkat

Zaten bu mesleğin yapı taşlarından değil midir empati ve şevkat.  Hastanızın sevgiyle saçını okşamanız onun ve yakınlarının içinde bulunduğu psikolojik durumu anladığınızı kendilerine hissettirmeniz tüm çatışmaların anahtarı bence. Eğer doğru bir dille kendinizi ifade ederseniz  kötü bir muamele veya hakarete maruz kalsanız bile bunun özrü gecikmez emin olun.

*Size haksızlık ettim özür dilerim, vermemem gereken büyüklükte bir tepkiydi ve o andan beri vicdan azabı duyuyorum. Bizi anlayıp sakinliğinizi korudunuz gerçekten çok teşekkürler. Bizi ne kadar önemsediğinizi biliyoruz

Bunları okuduktan sonra ben olsam yazarın hasta ve yakınlarıyla hiç sorun yaşayıp yaşamadığını merak ederdim. Bu sorunun cevabı ‘elbette ki yaşadım’. Ama yaşadığım sorunlar sonrası ikili tartışmalara girmek yerine, güzel çözüm yolları aradım ve sonrasında hasta ve yakınlarından aldığım geri bildirimlerden bazılarını sizlerle paylaştım. Bu meslek hem üst düzeyde profesyonellik gerektiren hem vicdanınızı avuçlarınıza alacağınız bir meslektir.  Hasta ile zaman zaman 24 saat temas halinde olan bizlerin mesleki statüsü yine bizlerin ellerindedir. Geleceğe umutla!

Aşkın Çevirgen

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu