Hamster Bakımında Yapılan Hatalar
Evinde besleyen herkes, hamster bakımında yapılan hatalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Sağlığını nelerin tehdit ettiğini, çiftleşme dönemini, ne yiyeceğini ve nerede yatacağını biliyor musunuz?
Minik dostunuzun ne kadar hassas olduğunu öğrenmenin vakti geldi. Siz de bu hataları yapmayın.
Hamster Bakımında Yapılan Hatalar
1- Çiftleşme
Hamsterların ergenlik döneminden önce çiftleşmesi için eş bulunmaması gerekir. Birbirlerine zarar verebilecekleri için, ergenlik dönemine geçmesi beklenmelidir. Ergenlik dönemine yaklaşık iki aylık olduklarında girerler.
Dişi ve erkek hamster aynı kafesi paylaşırsa, hamster ailesi beklenmedik bir hızla büyüyebilir. Dişi hamster çok sık aralıklarla doğum yapabilir. Bir doğumunda yirmi yavru doğurabilir.
Eğer çoğalmasını ve evinizin hamsterlarla dolup taşmasını istemiyorsanız dişi ve erkek hamsterları aynı kafeste bırakmayın.
2- Yanlış Yatak
Gündüz uyuyan ve gece yemek arayan bir canlı olan hamster için yatak çok önemlidir.
Kedi kumunun ve mısır koçanının onun için rahat bir yatak olmayacağını bilmelisiniz. Sedir talaşı veya kalın çamdan yapılan talaşlar da çok rahatsızdır. Beyaz çam talaşı en doğru tercih olacaktır.
3- Yanlış Beslenme
Hamsterların doğru bir bakımla uzun yaşayacağını biliyorsunuz. Bunun en önemli adımı doğru beslenmedir.
Dengeli ve sağlıklı beslenen bir hamster daha sağlıklı ve uzun yaşayacaktır.
Hamsterınız yiyecekleri yanakalrında depolayıp yuvasına taşır. Bu sebeple keskin köşeleri olan ve sivri parçalara sahip yiyecekler vermeyin.
Hamsterınıza vermemeniz gereken besinleri öğrenmek için Hamsterlar İçin Sağlıksız Besinler adlı içeriğimize mutlaka göz atın)
4- Obezite Tehlikesi
Bu yanlış beslenme ile bağlantılı bir sorundur. Aslında verdiğiniz besin çeşitleri değil, verdiğiniz miktarın sebep olduğu bir yanlıştır.
Hamsterınızın doymadığını düşünerek fazla besin vermeyin. Hepsini yedirdiğiniz için obezite sorunu yaşayacak ve sağlığı bozulacaktır.
Yemese bile, yiyecekleri yanağında saklayarak yuvasına götürecektir. Yuvada uzun süre kalan besinler bozulup çürüyerek onun sağlığını tehdit edebilirler.
5- Küçük Kafes
Hamsterlar oldukça hareketli canlılardır. Aktivitelerini büyük kafeslerle destekleyebilirsiniz. Böyle bir ortamda daha huzurlu olacaklardır.
Eğer hamster kafesi aldığınız yerde size daha küçüğünü önerirlerse tercih etmeyin. Onun içinde de yaşayacaklarını söyleyebilirler. Fakat küçük ve dar kafesler, hamster dostunuz için mutsuzluk kaynağıdır. Hatta bu durum onun psikolojisini bozabilir.
6- Tekerlek /Çark Eksiği
Çarklarında koşarak enerjilerini atan hamsterlar, kafeslerinde bu çarkların eksikliğini hissederler.
Günlük aktivitelerini tamamlayacağı buı çarkların seçimi oldukça önemlidir. Onun iskelet sistemine zarar gelmeyecek, büyük olan çarklar tercih edilmelidir.
7- Kafes Seçimi
Kafeslerin ve içlerindeki aparatların doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Nasıl ki, yüksek fiyat kaliteyle doğru orantılı değilse piyasadaki en ucuz ürün de en kötüsü değildir. Bu yüzden iyice araştırmalı ve doğru ürünleri almalısınız.
Yanlış malzeme kullanılarak üretilen mama kabı, suluk ve oyuncaklar dayanıksız olur. Hamsterınız dişledikçe bozulabilir ve onun yaralanmasına da sebep olabilir.
8 – Temizlik
Asla yapılmaması gerek tek şey hamster dostunuzu yıkamamaktır. Fakat kafe temizliği hamsterınızın sağlığı için çok önemlidir.
Kafesin zemini ve içindeki aparatlar düzenli olarak temizlenmelidir.
9- Güvenlik
Evde dolaşırken kemirebileceği elektik kablosu gibi nesneler konusunda tedbir alınmalıdır. Hem onun sağlığı için, hem de eşyaların bozulması konusunda dikkatli olunmalıdır.