Hamilelikte Ultrason Zararlı Mı?
Gebelik takibi boyunca anne adaylarının cevabını en çok merak ettikleri sorulardan biri de ‘ Hamilelikte ultrason zararlı mı ? ’dır.
Ultrason hamilelikte bebeğin değerlendirilmesinde etkili ve güvenli bir yöntem olarak kabul edilir. Bu yöntem (ultrason) röntgen ışını içermeksizin sadece ses dalgaları kullanarak çalışır. Bu nedenle herhangi bir zarar oluşturması beklenmez. Hamilelik takibinde ultrason uzun yıllar kullanılan bir yöntem olduğundan ultrasonun etkileri açısından bir çok deneyim vardır. Sadece deneyimlerle değil bilimsel araştırmalarda da ultrasonun zarar vermediği bildirilmiştir.
Hamilelikte ultrasonun temel kullanım amaçları
- Erken dönemde hamileliğin tespiti ve değerlendirilmesi
- Fetal büyüklük ve gebelik kesesinin değerlendirilmesi
- Düşük tehditi
- Plasentanın (bebeğin eşi) yerinin tespit edilmesi
- Amniyon sıvısı sorunları
- Çoğul gebelikler
- Fetal anomaliler
Laboratuar şartlarında ultrason dalgalarına uzun süre maruz kalınması halinde dokularda hafif bir ısınma olabileceği gösterilmiş. Fakat hayvan ve insanlarda herhangi bir zararlı etkisi olduğu gösterilememiştir.
Çok kez ultrason yapılması tehlikeli mi?
Ultrason uygulamasında her uygulamada olduğu gibi gereksiz olarak çok sayıda yapılması hem zaman hem de maliyet açısından israf olacaktır. Hamilelik boyunca ultrason gerekli sayıda ve sadece gerekli olduğu durumlarda yapılmalıdır. Hamilelik dönemi boyunca toplam yapılan ultrason sayısı gebeliğin durumu ve gebeye göre değişir. Fakat ortalama 5-10 uygulama arasında değişmekle birlikte bu sayı bazı hamilelerde daha fazla olabilir.