Hamilelikte Kanama
Hamilelikte kanama hamileliğin başı, ortası ve sonu olmak üzere her döneminde olabilecek bir durumdur. Hamilelikte kanama çeşitli miktarda ve renklerde olabilir.
Hamilelikte kanama normal mi?
Bazen kadınlar hamile kaldıktan sonra bir ya da birkaç kez adet gördüklerini ifade ederler. Peki hamilelikte adet olunur mu? Hamileyken adet görülmez ancak hamileyken kanama olabilir. Bu durumda hamilelikte kanama normal mi? Gebeliğin başında embriyonun rahime yerleşmesine bağlı olarak lekelenme şeklinde implatasyon kanaması (yerleşme kanaması) görülebilir. Bunun dışında görülen bir kanama durumunda doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte kanama nedenleri
Hamilelikte kanama hangi dönemde olduğuna bağlı olarak farklı nedenlerle meydana gelir. Erken gebelik aylarında olan kanamaları en sık nedeni düşük tehtididir. Bunun dışında mol gebelik ve dış gebelik gibi durumlar da bu dönemdeki kanamaların nedenlerindendir. Gebeliğin daha ileri dönemlerinde ve sonlarında meydana gelen kanamalar ise farklı nedenlerle meydana gelir. Plasenta previa, vasa previa, dekolman plasenta ve doğumun başlaması durumları ileri gebelik aylarında meydana gelen kanamaların nedenleridir.
Bazen idrar yollarından olan kanamalar ve basura (hemoroid) bağlı olan kanamalar da vajinal kanamalarla karıştırılabilir. Hamileyken kanama olduğu zaman kanamanın hangi nedenle olduğunun anlaşılması için doktora başvurmak gerekir.
Hamilelikte kan gelmesi gebeliğe bağlı nedenlerle oluşabileceği gibi bazı kanamalar da gebelikle ilgili olmayan nedenlerden kaynaklanır. Bu kanamalar rahim ağzındaki poliplere, rahim ağzında bulunan bir yaranın kanamasına, vajinada bulunan kitlelere bağlı olarak meydana gelebilir. Kanamalı gebenin tedavisi kaç haftalık hamile olduğu, anne adayının ve bebeğin durumu, kanamanın sebebi gibi ölçütlere göre değişiklik gösterir.
Gebeliğin ileri aylarında (28 hafta sonrası) olan kanamalar antepartum kanamalar olarak adlandırılır. Dekolman plasenta, antepartum kanamaların en sık nedenidir. Vasa previa, plasenta previa, uterin rüptür gibi nedenlerle de oluşabilir. Polipler, servikal lezyonlar, vajinal neoplaziler gibi gebeliğe bağlı olmayan sebeplerle de kanamalar meydana gelebilir.
Hamilelikte kanama kaç gün sürer?
Hamile iken olan kanamaların kaç gün devam edeceğini önceden tahmin etmek mümkün değildir. Bazen kanamalar birkaç gün ya da birkaç hafta sürerken bazı kanamalar bir sefer ve bir gün sürebilmektedir. Fakat genellikle 3-5 gün içinde çoğu kanama kesilir. Kanama süresi ne kadar uzun olursa ve kanama miktarı da ne kadar fazla ise hamilelik açısından o kadar çok risk oluşturur.
Hamileliğin başında olan kanamalar düşüğe neden olur mu?
Düşük tehtidi, erken gebelik aylarında meydana gelen kanamaların en sık nedenidir. Hamileliğin ilk haftalarında kanama fazla miktarda olursa gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir. Fakat miktarı az olan kanamalar genellikle düşük oluşturmaz. Bu süreçte belli aralıklarla ultrason ve muayene ile gebelik takibi yapılır.
Hamilelikte ne zaman kanama olacağı önceden anlaşılabilir mi?
Hamileliğin herhangi bir döneminde olan kanamayı ultrason veya muayene ile önceden tespit edebilmek mümkün değildir. Özellikle gebelik takibi ve ultrasonları tamamen normal izlenen ilk aylardaki gebeliklerin sonraki haftalarında kanama başlar ve bu kanamalara neden olan faktörü önceden görmek mümkün değildir. Plasenta previa, hematom gibi anormal durumları olan gebeliklerde nadiren bu durumlar ultrasonda görülür ve ileri haftalarda kanamaya neden olabilecekleri tahmin edilebilir fakat bunlar seyrek durumlardır, çoğu kanamada önceden şüphe oluşturacak bir durum gözlenmez.
Hamilelikte kanama yaşayanlar sonraki hamileliklerde de yaşar mı?
Hamilelikte meydana gelen kanamaların çoğu yineleyici bir nedene bağlı olmadığından sonraki gebeliklerde tekrar olması ve gebeliği tehtid etmesi konusunda endişeye gerek yoktur. Sonraki gebeliklerde rastlantısal olarak kanamalar tekrar edebilir.
Hamilelikte kahverengi kanama tehlikeli mi?
Kanamanın kırmızı olması aktif ve yeni bir kanama olduğunu gösterir. Kahverengi olması ise çoğunlukla kanamanın azaldığını ve birikmiş olan eski kanın aktığını gösterir. Genellikle kanama ne kadar fazla miktarda ve kırmızı ise o kadar tehlikelidir. Az miktarda, sarı, kahverengi görülen kanamalar daha az tehlike işaretidir.
Hamilelikte kanamayı durdurmak için ne yapılır?
Kanama gören hamile kadınlara öncelikle hastanede ya da evde yatak istirahati verilir. Çalışıyorlarsa çoğu kez kanama bitene kadar çalışmalarına izin verilmez. Kanamayı azaltmak için bazı ilaçlar verilebilir. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç veya doğal tedavi olarak öne sürülen maddeler asla kullanılmamalıdır. Doğal bitki ilacı olarak satılan maddeler, çaylar, kürler, otlar vb gibi maddeler kanama açısından fayda sağlamadığı gibi sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Kadınlar doktor takibi ve önerileri dışında istirahatlerine dikkat etmeli ve kesinlikle kendi kendilerine bir uygulama yapmamalıdır.
Son olarak…
- Karın altında şiddetli ağrı ve kuvvetli kramplar
- Şiddetli kanama (ağrı olsun ya da olmasın)
- Vajinadan gelen içinde doku olan akıntı
- Baş dönmesi ve bayılma
- 38 derece veya daha fazla ateş ve titreme
durumları düşük ya da başka ciddi problemlerin işareti olabileceğinden bu durumlardan herhangi birisi görülüyorsa acile gidin.
Mercan Bozkurt