Gebelik

Hamilelikte dudakta ve damakta yara, şişlik (Piyojenik Granüloma)

Hamilelikte dudakta ve damakta yara

Hamilelikte ağız yaraları neden olur? Piyojenik granüloma ağız içerisinde yaygın olarak diş etinde ve dudakta karşılaşılan bir durumdur. Aynı zamanda parmakta ve kafa derisinde de karşılaşılabilir.

Hamilelikte ağız yaraları nasıl geçer?

Hamilelikte ağız yaraları çoğunlukla kırmızı-mor renkli, ülserle çevrili ve zaman zaman kanamalı 1cm boyutlarında lezyonlardır. İlk 3 aylık hamilelik döneminden sonra görülmeye başlar. Her 100 hamileden 5inde ağız yaraları görülür.

Gebelikte ağızda çıkan yaralara, ağız ve diş hijyeninin uygun olmaması, yabancı maddelerin bulunması, hamilelik, hormonsal farklılıklar ve diş taşı gibi faktörler neden olmaktadır. Bu nedenle gebelikte ağız ve diş bakımına daha çok özen gösterilmelidir.

Hamilelikte dudakta ve damakta yara doğumdan sonra çoğunlukla spontan(kendiliğinden) olarak kaybolur. Bazı vakalarda kanama olması ve beslenmeyi engelleyecek derecede lezyon oluşması görülür ve cerrahi yöntemlerle yara tedavisi yapılır.

Ağızda çıkan yaraların patolojilerden farklı olduğunu saptamak için bazen cerrahi tedaviyle birlikte patolojik inceleme yapılabilir. Gebelik sırasında yapılan ameliyatlarda, gebelikten sonra yapılan ameliyatlara göre nüks oranı daha fazladır. Bu yüzden doktorlar tarafından genellikle gebelikte ameliyat tercih edilmez.

Funda Nur Emanet

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu