Hamilelikte cinsel ilişki
Hamileyken cinsellik söz konusu olduğunda akıllarda ‘Gebeler cinsel ilişkiye girebilir mi? Hamileler cinsel birliktelik yaşayabilirler mi? Hamilelikte cinsel ilişki zararlı mı, yasak mı? Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek bebeğe zarar verir mi?’ gibi sorular oluşmaktadır.
Gebelikte kadının cinsel isteğinde ilk trimesterda (3 aylık dönem) azalma görülebilir. İkinci trimester boyunca kadının cinsel dürtülerinde bazı değişiklikler olur, cinsel organlara ve memelere giden kanın artmasıyla cinsel istek normale dönebilir. Hamileler genellikle gebeliğin son üç aylık dönemine girdiğinde cinsel arzularının yeniden azaldığını hissederler.
Hamileyken ilişkiye girmek
Hamileyken ilişkiye girmenin doğumu kolaylaştırdığına dair halk arasında yanlış bir inanış vardır. Doğuma yakın günlerde ya da hamilelikte ilişkiye girmek normal doğumu kolaylaştırmaz.
Cinsel ilişki sonrası karında sertleşme, kramp tarzında karın ağrısı, vajinal kanama erken doğum ya da düşük belirtileridir. Bu belirtilerin görülmesiyle ilişki yasaklanır. Gebenin meme uçlarının uyarılması doğum ağrılarını başlatabileceğinden kaçınılmalıdır.
Hamilelikte cinsel ilişki yasağı olan durumlar
- Sebebi açıklanamayan vajinal kanama
- Suların erken gelmesi durumu
- Düşük tehditi varlığı
- Erken doğum tehlikesi
- Partnerin cinsel yolla bulaşan hastalığının olması
- Gebede aktif kandilom- HPV lezyonlarının varlığı
- Plasenta previa
- Çoğul gebeliklerde son 3 ay
- Tekil gebeliklerde son 1ay
Hamilelikte ilişkiye girmek bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Erkeğin penisi fiziksel olarak ilişki sırasında rahim içine yani bebeğe temas etmez. Hekim tarafından belirtilen bir sorun yoksa cinsel ilişki süresinde ve sayısında kısıtlama yoktur. Hekim yasaklamadığı sürece ilişkiye ara vermeye gerek yoktur.
Hamilelikte cinsel ilişki sıklığı ne olmalıdır?
Hekim tarafından muayene ile gebelikle ilgili herhangi bir problem saptanmadıkça ilişki sıklığında kısıtlama yapılmaz. Fakat kanama ya da lekelenme olması, kahverengi akıntı durumunda cinsel ilişki bir süreliğine yasaklanır. Lekelenme ve kanama tamamen son erdiğinde başka risk görülmüyorsa çok sık olmayacak şekilde cinsel ilişkiye tekrar başlanabilir, ilişki sıklığının normale göre daha seyrek olması önerilir. Hamilelikte hiç sorunu olmayanlar için haftada 2-3 kez cinsel ilişkiye bile sınır getirilmez. Fakat daha önceki gebeliklerinde erken doğum ya da düşük yapmış, bazı sorunlar saptanmış ise ilişki haftada 1’den sık olmamalıdır.
Hamilelikte cinsel ilişki sonrası ağrı ve kanama olması:
Gebeliğin ilk haftalarında cinsel ilişki ile kanama ya da kahverengi lekelenme olması düşük tehlikesi olabileceğinden hemen hekime başvurmak gerekir. İlerleyen aylarda cinsel ilişki esnasında kanama olması plasentanın önde olması ya da rahim ağzında patoloji olması gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Hamileyken cinsel ilişki sırasında kanama olmadan ağrı şiddetli olmadığı sürece kasık ağrısı olması normaldir. İlişki sonrasında vajinadaki kuruluktan dolayı yanma ve acı olabilir.
Hamilelikte orgazmın zararı var mı?
Hamile kadınların cinsel ilişki sırasında ya da mastürbasyon ile orgazm olması bebek ve gebelik bakımından riskli değildir. Orgazm sonrası kanama olursa bu orgazma bağlı oluşan bir kanama değildir, cinsel ilişkiye bağlıdır ve hekime başvurmak gerekir.
Hamilelikte cinsel ilişkide hangi pozisyon tercih edilmelidir?
Hamilelikte cinsel ilişki için özel bir pozisyon önerisi yoktur, herhangi bir pozisyonun kullanımında yasak da yoktur. Karın üstüne baskı, zorlama yapmayacak, hamilenin en az ağrı duyduğu pozisyonlar tercih edilmelidir.
Hamilelikte içeri boşalmak zararlı mı?
Erken gebelik aylarında ilişki sırasında erkeğin kasın vajinasına boşalması zararlı değildir fakat 5. aydan sonra içeri boşalmaması önerilir, çünkü sperm içindeki bazı maddeler rahmin kasılmasına neden olabilir. Bu durum büyük risk değildir, boşalma olsa dahi genellikle erken doğum olacak kadar şiddeti kasılmalara neden olmaz. Fakat her ihtimale karşı prezervatif kullanmak ya da dışarı boşalmak tavsiye edilir.
Mercan Bozkurt