Hamilelikte beslenme
Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Hamilelikte hangi gıdaları tüketmeliyiz? Neleri tüketmemeliyiz? gibi sorular gebelikte en sık karşılaşılan sorulardandır. Hamilelik döneminde de sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve minarelerden yeteri kadar alınmalı ve tek taraflı beslenmeden kaçınılmalıdır.
Hamilelik döneminde tüm besin maddelerinin günlük gereksinimi artar. Kadının gebelikteki kalori ihtiyacı gebelik dışındaki günlük kalori ihtiyacından 300 kalori daha fazladır. Hamilelik boyunca her gün yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte demir ilacı ve hamileliğin başında folik asit kullanılması tavsiye edilir. Anne adayı gebelik boyunca yeterli ve dengeli beslenerek ortalama 10-12 kilo alır ve bu dönemde kilosu takip edilmelidir. Gebeliğin ilk üç ayında yaklaşık 0.5-1 kg, sonraki aylarda ise ortalama 1.5-2 kg kilo alımı normaldir.
Hamilelikte döneminde beslenme için ipuçları
- Hamilelik sırasında her insan için olduğu gibi gereksiz çok fazla kalori içeren yiyeceklerden, aşırı yağlı yiyeceklerden olabildiğince kaçınmak gerekir.
- Yağlı yiyecekleri ve hamur işlerini fazla yememek gerekir.
- Şerbetli ya da diğer tatlılar yenilebilir fakat fazla kalori barındırdıkları için kolaylıkla kilo aldırabileceklerinden az tüketmek gerekir.
- Gün içinde az ve sık beslenilmelidir.
- Hamilelikte beslenme programı günde 3 öğün değil, ara öğünlerle birlikte 5-6 öğün olacak şekilde ayarlanmalıdır.
- Aşırı tuz kullanılmamalıdır.
- Fast food gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Meyve ve sebzeler vitamin-mineral deposu oldukları için tüketilmeleri yararlıdır.
- Et, süt ve süt ürünleri gebelik için yeterli proteini sağlayacaktır.
- Günde 1-2 ceviz ve haftada 1-2 gün balık tüketilmesi bebeğin beyin gelişimi için önemlidir.
- Haftada 2’den fazla olmamak üzere ton balığı da tüketilebilir. (Balıklarda civa olduğu için hamilelikte haftada 2’den fazla tüketilmeleri önerilmez.)
Hamilelikte sıvı alımı
Hamilelikte sıvı alımının bol olması önemlidir ve çoğunlukla su sıvı ihtiyacını karşılar. Günde yaklaşık 10 bardak su içilmelidir. Hamilelikte kola, çay, kahve gibi içeceklerin tüketimi az olmalıdır. Maden suyu tüketilmesinde sakınca yoktur. Katkı içermeyen ve tamamen doğal nane, limon, ıhlamur, kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları da tüketilebilir. Alkollü içeceklerin hamilelikte tüketimi çok sakıncalıdır, tüketilmemelidir. Kalsiyum açısından günde 2-3 bardak süt içilmesi yararlı olacaktır.
Hamilelikte diyet yapılması
Hamilelik döneminde diyet yapmak doğru değildir. Kadınlar hamileliğe boyuna göre normal bir kiloda başlamalıdırlar. Hamilelik sürecinde de normal kilo alarak devam etmelidirler (gebelik süreci boyunca toplamda ortalama 10-12 kilo). Gebelik başlangıcında fazla kilo varsa gebelik sürecinde bu kiloları vermeye çalışılmamalıdır, gebeliğe daha az kilo alarak devam etmelidir.
Gebelik döneminde lifli gıdalar (Posalı gıdalar)
Günlük beslenmenin büyük bölümünü oluşturması gereken posalı gıdalar, hamilelikte sık görülen bağırsak tembelliği ve kabızlığın önlenmesinde çok faydalıdır. Tüm meyve ve sebzeler genellikle lif bakımından zengindir, her gün bol bol tüketilmelidir. Kepekli gıdalar da lif içerir fakat bazı besinlerin bağırsaklardan emilimini azalttığı için çok fazla tüketilmemelidir.
Besinlerde lif en sık olarak yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kepekli makarnalar, barbunya, kayısı, kuru üzüm, esmer pirinç, bezelye, ahududu, pırasa, kuruyemişte bol miktarda bulunur.
Mercan Bozkurt