Gebelik

Hamilelikte Akıntı, Neden Olur, Normal Mi?

Hamilelikte akıntı kadınların çoğunda görülen bir durumdur ve hamileliğe bağlı nedenlerle ortaya çıkan fizyolojik bir akıntıdır. Genellikte tedavi gerektirmez. Hamilelikte akıntıya bazı vajinal enfeksiyonlar da neden olabilir.

Hamilelikte akıntı neden olur?

Gebelik döneminde kadınların çoğunda vajinal akıntı olur. Beyaz, sulu, kokusuz ya da hafif kokulu olan akıntının nedeni hamilelikte aşırı genişleyen vajina duvarında hormonların oluşturduğu etkidir. Hamilelik sürecinde bu akıntı artabilir ve şiddetlenebilir. Akıntının içinde bulundurduğu yüksek asit oranının zararlı bakteri üremesine engel olduğu düşünülmektedir.

Hamilelikte akıntı gelmesine neden olan enfeksiyonlar arasında en sık rastlanılan ‘Gardneralla vajinalis’ isimli bakterinin neden olduğu vajinal enfeksiyondur. Tipik bulgusu homojen, ince kıvamda, gri, balık kokulu akıntıdır. Normal floradaki laktobasillerin (bir bakteri cinsi) azalmasından dolayı ortaya çıkar. Cinsel yolla bulaşması söz konusu değildir.

Kadınların yaklaşık %75’i yaşamları boyuca mantar enfeksiyonunu en az bir kez geçirir. Candida albicans en sık neden olan etkendir. Kadınlarda en sık karşılaşılan yakınma kaşıntı, kokusuz, peynir kesiği şeklinde, beyaz renkli akıntıdır. Kaşıntının yol açtığı tahrişten dolayı kızarıklık, idrar yaparken yanma hissi de sık görülen şikayetlerdir. Cinsel yolla bulaşması söz konusu değildir.

Anne adaylarının %25’inde vajinit etkeni Trichomanas vajiniti’dir. Bol köpüklü, kötü kokulu, sarı renkli akıntı en sık belirtisidir. Şikayetlere kaşıntı da eşlik edebilir. Bu enfeksiyonun cinsel yolla bulaşması olduğundan eşler de tedavi edilmelidir.

Hamilelikte akıntı olması normal mi?

Östrojenin gebelikte artmasından dolayı vajinal akıntının artması normaldir. Fakat her akıntı hamileliğe bağlı görülen akıntı olmayabilir. Akıntının sarı, yeşil, kahverengi, kötü kokulu olması normal olmadığını gösterir. Hamileliğe bağlı olan akıntı beyaz, akışkan, kokusuzdur ve kaşıntıya yol aşmaz. Eğer kaşıntı varsa enfeksiyonun neden olduğu bir akıntıdır.

Hamilelikte akıntı ne zaman başlar?

Hamilelikte akıntı ilk aylardan başlayarak genellikle doğuma kadar devam eder. Anne adayı akıntının özelliklerini takip etmelidir. Akıntının sarı, yeşil, kahverengi, kötü kokulu olması halinde, kaşıntının eşlik ettiği akıntı gözlenmesi halinde doktora başvurmak gerekir.

Sulu akıntı hamilelik belirtisi mi?

Fizyolojik akıntı denilen akıntı normal dönemlerde görülür. Belli dönemlerde akıntı karakteri farklılık gösterir. Sulu akıntı gebelikte görülen bir durumdur, hamilelik belirtileri arasında yer alır. Bu akıntı kokusuz, sulu ve beyaz olmalıdır. Bu akıntı normal olduğundan tedavi gerektirmez.

Hamilelikte beyaz akıntı

Beyaz akıntı çoğunlukla tehlikeli bir nedene bağlanmaz, her kadında görülebilir. Akıntı sayesinde mikroplar, ölü dokular ve organizmalar dışarı atıldığından döl yatağı ve rahim boynundan oluşan akıntılar zararın tersine özellikle üreme sistemi açısından faydalıdır. Zaten bu durum akıntının asıl görevidir. Fakat her beyaz akıntı bununla karıştırılmamalıdır, özellikle rengi sarıya dönük ve kokulu ise iyiye işaret olmayabilir.

Hamilelikte yeşil akıntı 

Hamilelikte akıntı yeşil, kokulu, çökelek ya da beyaz peynir gibi ise kaşıntı da varsa tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde erken doğuma veya su kesesinin açılmasına neden olabilir. Tedavide gebelikten dolayı ilaç kullanmaktan korkulduğu için yeşil akıntı tedavisi için verilen ilaçlar kullanılmayabiliyor. Fakat hekimler bebeğe zarar verecek ilaçları tedaviye dahil etmez.

Hamilelikte sarı akıntı 

Sarı akıntı rahim bölgesi ve vajina içinde oluşan enfeksiyonlardan dolayı görülen akıntıdır. Genellikle sarı renkli akıntılar keskin kokuludur. Sarı akıntı kokusuz ise çok fazla endişelenmemelidir fakat kötü kokulu ise anormal bir durum mevcuttur. Genellikle insanlarda sarı akıntı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkar. Bu nedenle cinsel ilişkilerde prezervatif kullanılması tavsiye edilir. Sarı akıntı görülen kadınlarda çoğunlukla idrar yaparken yanma ile şişlik ve kaşıntı görülür. Bu durum yine enfeksiyondan dolayı olur. Sarı akıntı, mantar enfeksiyonundan kaynaklanıp akıntı peynir kıvamında ve fazla cinsel ilişkiye girmeyenlerde görüldüğünden dolayı mantar ve diğer enfeksiyonları ayırt etmek kolaydır.

Hamilelikte kokulu akıntı

Vajinanın kötü kokması ve çok fazla akıntı olması kadınlar için rahatsız edici bir durumdur. Normalde akıntı kokusuz ve şeffaftır. Normal akıntı kaşıntı ve tahrişe neden olmaz. Akıntıda koku varsa, rengi de farklı renklerde ise herhangi bir hastalığın habercisi olabilir. Kadınlar akıntıda koku duydukları zaman doktora başvurmalıdırlar.

Hamileliğe bağlı oluşan akıntıyla baş etmek ve enfeksiyonlardan korunmak için;

  • Hamilelikte günlük ped kullanılabilir.
  • Pamuklu iç çamaşırı kullanın.
  • Günde en az 2 kere iç çamaşırı değiştirin.
  • Rahat ve bol giysiler giyin.
  • Mantar enfeksiyonlarına yatkınlığını artırdığı için aşırı şekerli gıdalardan kaçının.
  • Prezervatif kullanımı akıntı ve enfeksiyonlara karşı korumada faydalıdır.

                                                                                       Mercan Bozkurt

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu