Tel Toka

Hamilelik Beyni: Bir Efsane Mi Yoksa Gerçek Mi?

Bazı kadınlar hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında sıklıkla hafıza problemleri yaşadıklarından, unutkanlıklarından yakınırlar. Bu problemlerini de “Bebek Beyni”, “ Hamilelik Beyni ” ya da “Annelik Beyni” olarak tabir ederler.

Peki, hamilelikte unutkanlık annelerin düşündüğü gibi uykusuz kalmaktan mı yoksa hamilelikteki hormon değişimlerinin getirdiği stresten mi kaynaklanıyor? Aslında sebep ikisi de değil. Uzmanlar uzun zamandır hamilelerin beyninde küçülme ve gri madde azalması gibi bir takım değişikliklerin olduğunu düşünüyor ama hamilelik ve beyin ilişkisini kanıtlayacak yeterli araştırma olmadığından bu düşünceleri askıda kalıyordu. Ta ki geçtiğimiz günlerde ses getiren bir araştırma yapılana kadar!

Hamileliğin en az 2 yıl boyunca beyinde bir takım değişikliklere yol açtığını biliyor muydunuz?

19 Aralık’ da Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bu araştırma, Universitat Autonoma de Barcelona ve Leiden üniversitesindeki araştırmacılar tarafından yapıldı. Araştırmada kadınların gebelik öncesi, doğum sonrası ve doğumdan iki yıl sonrasındaki beyinleri incelenerek değişimler karşılaştırılmış.

Öncelikle 25 hamile kadının beynindeki değişimler izlenmiş ve gri madde azalmasının hamilelikle birlikte başlayarak en az iki yıl daha devam ettiği tespit edilmiş.Daha sonra bu kadınların beyinleri yeni baba olan 19 erkek, çocuksuz 17 erkek ve hiç doğum yapmamış 20 kadınla kıyaslanmış.

Ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde: 

Babaların beyinleri, eşlerinin hamilelik ve sonrası dönemlerinde incelense de gri madde azalması gözlenmiyor.

Çocuksuz erkeklerde ve kadınlarda da böyle bir azalma görülmüyor. Yapılan kıyaslamayla sadece hamile kadınlarda gri madde azalmasının olduğu anlaşılıyor.  İşin ilginç tarafı bu azalma beynin hafıza bölgesinde meydana geliyor. Hamilelik unutkanlığı da bilim dilinde kanıtlanmış oluyor.

Ama araştırma bunlarla sınırlı değil. Bir sonraki aşamada kadınlara önce kendi bebeklerinin, sonra da başka bebeklerin resimleri gösteriliyor ve beyin tepkileri izleniyor. Ortaya çıkan sonuç ise inanılmaz! Kendi bebeğinin resmini gören annenin beyninde duygu yoğunluğu yaşadığı bölge ile gri maddenin azaldığı bölge aynı.

Yani hafıza bölgesindeki sıvı azalmasının (unutkanlığın) yerini annenin bebek sevgisinin doldurduğu görülüyor. Araştırmacılar böyle olağanüstü bir durumun, annelerin sadece bebeklerine odaklanması ve daha iyi ilgilenebilmesi için olduğunu düşünüyorlar. Çünkü hamilelikle başlayan bu azalma zaman içinde onarılıyor.

Azalmanın beraberinde gelen hamilelik unutkanlığına ise Kadın sağlığı uzmanı Donnica Moore’ un şöyle bir açıklaması var: Bebeğinizi merkeze koyun ve hayatınızın diğer alanlarını basitleştirin. Günlük planlarınızı liste yapın ve mizah duygusunu koruyun. Çünkü hayat çok karmaşık… 

Velhasıl kelam hamilelik unutkanlığının annelik için güzel bir amaca hizmet ettiği bulundu. Yine de bu konuda kesin karar vermek için erken. Sonuçlar henüz çok sıcak ve destekleyici daha fazla araştırmanın yapılması gerekiyor.

Tuğçe Durgut

Üniversite Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2012-2016 Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi | Hemşire

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu