Beslenme Diyet

Şekerler

Özellikle pasta ve tatlılarda çok fazla kullanılan şekerler günlük hayatımızın enerji kaynağıdır. Yeterli miktarda alınan şeker yarar sağlarken fazlasının ise zarar sağladığı bilinmektedir. Türkiye’de şeker pancarından üretilen şeker özellikle pasta yapımında, reçellerde, marmelatlarda, şekerli içeceklerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Ayrıca şekerin yakılarak karamelize edilip pastacılık sektöründe kullanılması bakımından da önemlidir.

Şeker pancarının ve şeker kamışının işlenmesiyle elde edilen kristal şeker mutfağımıza toz ve pudra olarak girmektedir. Bunun yanında doğal olarak soframıza gelen bal vücuda enerji vermektedir. Kolayca kana karışmayan bal sindirilmesi gerekmeyen bir besindir. Früktoz, glikoz ve suyun bileşmesiyle meydana gelen bal sakaroz içermez, şekerlenme yapmaz ve zamanla sulanma söz konusu olmaz.

Pekmez ise bazı meyvelerin dut, pancar, üzüm gibi besinlerin yoğun bir kıvama gelene kadar kaynatılmasıyla elde edilmektedir. İçeriğinde karbonhidrat, früktoz ve glikoz bulunan pekmezin günlük vereceği enerji için önemli bir besin maddesidir. Kaliteli yapılmış bir pekmezde parlak görünümünde olur, şekerlenme durumu söz konusu olmaz.

Bunların dışında şeker yani diyabet hastalarının, rejim yapanların kullanıldığı yapay tatlandırıcıların besin değeri yoktur. Aspartam, siklamat, sakarin olarak üretilen bu tatlandırıcıların hiçbir kalorisi yoktur ve ayrıca enerji verme özelliğine sahip değildir. Sadece besinlerin tatlandırılması için kullanılan yapay tatlandırıcıların fazla kullanımında kanserojen bir etki göstermektedir. Şeker çok yararlı bir besin olmasına karşın fazla alındığında sağlık açısından tehlike oluşturmaktadır. Günlük harcanan enerjiye göre değişiklik gösteren günlük şeker alımına özen gösterilmelidir. Günlük hayatın normal koşuşturmasına göre yetişkin bir bireyin alması gereken şeker yaklaşık 30-50 gram kadardır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu