Sağlık

Grip (İnfluenza)  nedir ve belirtileri nelerdir?

Grip influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Sporadik, epidemik ve pandemik olarak görülmektedir. Sporadik: Tek tük bulaşın olmasıdır. Epidemik: Bir yerleşim alanında salgının olmasıdır. Pandemik: Virüsün yeni bir tipinin dünya genelinde salgın olmasıdır. Grip (İnfluenza)  nedir ve belirtileri nelerdir? hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Grip nasıl bulaşır?

Hasta bireylerin hapşırması, öksürmesi ile ağızdan çıkan damlacıkların diğer bireylerce solunmasıyla direkt olarak bulaşabilir. Dolaylı olarak da hasta bireylerin kullandığı araç- gereçlerin kullanılmasıyla bulaş olur.

Hastalık ortaya çıkmadan önceki gün ve bir gün sonrasına kadar geçen süre en bulaştırıcı olunan dönemdir. Virüs vücuda alındıktan ortalama 1-3 gün sonra hastalık ortaya çıkar.

Grip virüsü üst solunum yolu mukozasına yerleşerek çoğalmaya başlar. Kısa sürede epitel hücrelerinin enfekte olmasıyla hastalık belirtileri görülmeye başlar.

İnfluenzanın antijenik özelliklerine göre A, B ve C tipleri vardır.

A Tipi: Antijenik yapılarına göre alt tipleri vardır. Bu antijenlerdeki küçük değişmeler sonucu epidemik; büyük değişmeler sonucu pandemik salgınlara sebep olmaktadır. Ciddi komplikasyonlara sebep olabileceği ve şiddetli salgınlar oluşturduğu için en önemli influenza tipidir.

B Tipi: A tipi virüslere göre daha seyrek epidemik salgınlara sebep olmaktadır. Hafif şiddettedir.

C Tipi: Komplikasyonsuz, hafif şiddetli sporadik enfeksiyonlara sebep olmaktadır.

Bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireyler enfeksiyon için yüksek risk grubundadır.

Grip en sık hangi mevsimde görülür?

Hastalık en sık Aralık-Nisan aylarında görülmektedir.

Belirti ve Bulguları nelerdir?

Yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı, titreme, kuru öksürük yaygın görülen belirtileridir. Nadiren gözlerde yanma, ağrı, yaşarma görülebilir. Küçük çocukların ateşi erişkinlerden daha yüksek seyretmektedir.  İnfluenza A enfeksiyonlarında çocuklarda Krup (ses tellerinde şişmelere sebep olan viral enfeksiyon), ishal ve karın ağrısı görülebilir. 2-5 günde belirtiler geriler ve sonlanırken; kuru öksürük ve halsizlik 4-7 gün sürebilir.

Tanı:

Grip (İnfluenza) tanısı çocuklardan alınan boğaz kültüründe virüs saptanmasıyla konulmaktadır.

Grip Tedavi:

Tedavi genel olarak belirtilere yöneliktir. Erken zamanda tedaviye başlanması aynı zamanda korumayı da sağlamaktadır. Antiviral ilaçlar A tipi enfeksiyonlarda etkili ilen B ve C tiplerinde etkili değildir. Çocuklarda kullanılan ilaçların dozlarının doğru ayarlanması yan etkilerin gelişmemesi için önemlidir. Bir yaşından küçük çocuklarda ilaç kullanılmaz. Aspirin tedavide kullanılmamalıdır. 3-5 günden uzun ateş komplikasyon belirtisidir. Zatürre grip nedeniyle çocuklarda en sık görülen komplikasyondur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu