Kadın Sağlığı

Genital Siğil (kondilom) Nedir?

Son derece bulaşıcı HPV virüsünün neden olduğu genital siğil kadınlarda rahim ağzı, erkeklerde penis kanserine neden olabilen bir enfeksiyondur. Her HPV virüsü rahim ağzı kanserine neden olur mu? Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.

Genital siğiller sıklıkla korunmasız cinsel ilişki yoluyla, doğum sırasında doğum kanalından bebeğe ve enfekte kişinin siğillerine dokunmakla başka kişilere bulaşır. En sık bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir.

Genital siğiller virüsü taşıyan herkeste ortaya çıkmayabilir. Bazen aylar, bazen de yıllarca genital siğil çıkmadan sadece taşıyıcı olunabilir. Bazen virüs vücut tarafından yok edilir ve enfeksiyona neden olmaz.

Genital siğil belirtileri

Kadınlarda rahim ağzını, erkekte penisi enfekte eden virüs, genital organlarda karnabahar görünümünde genital siğillere (kondilom) neden olur. Genital siğiller fark edilirse mutlaka doktora başvurulmalı, cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Genital siğiller varken cinsel ilişkiye girmek cinsel eşe hastalığı bulaştırmanıza neden olabilir. Bu dönemde prezervatif kullanarak cinsel ilişki yaşamak bile virüsün bulaşmasını engellemeyebilir.

Genital siğili olan kadınlar gebe kalabilirler mi?

Genital siğil kadının gebe kalmasına engel bir durum değildir. Siğillerin ortaya çıktığı dönemde tedavi olmadan gebe kalınmaması önerilir. Bazen HPV taşıyıcısı kadın gebe kalabilir ve gebelik sırasında genital siğiller ortaya çıkabilir. Eğer vajinal kanalda çok sayıda ve büyük siğiller varsa vajinal doğum zor gerçekleşebilir.

Genital siğillerden korunmak için aşı yapılabilir mi?

Genital siğillere neden olan bazı virüs tipleri için (tip 6,11,16,18) aşı geliştirilmiştir. Aşı yaptırmak bu tiplere karşı koruyuculuk sağlar.

Genital Siğillerin tedavisi var mı?

Genital siğiller ortaya çıktığında koterizasyon (yakma), kriyoterapi (dondurma) ve cerrahi ile çıkarma gibi işlemler yapılarak siğiller ortadan kaldırılabilir. Ancak siğillerin tekrar çıkma olasılığı vardır. Nadir olarak siğiller kendiliğinden ortadan kaybolabilir.

Genital siğiller kansere neden olur mu?

Bu kesin bir durum değildir. Son yıllarda yapılan çalışmalar genital siğilin bazı tiplerinin rahim ağzı kanserine yakalanma riskini artırdığını belirtmiştir. Ancak bu %100 kişi kanser olacak anlamına gelmemelidir. Bu tipler (6,11,16,18) ile enfekte olan kadınlar daha sık kontrollere gelmelidirler.

Genital siğil erkeklerde de ortaya çıkar mı?

Kadınlarda enfeksiyona neden olan HPV virüsü erkekte de enfeksiyon yapar. Erkeğin penisinde karnıbahara benzer siğiller görülür. Çok bulaşıcıdır.

Genital siğiller kendiliğinden geçer mi?

Evet. Kişinin bağışıklık sistemi çok güçlü ise genital siğiller kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Ancak bu oran %10 civarındadır. Büyük kısmı tedavi ile geçer.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu